Kdo je hlupák?
ilustrační foto: pixabay.com

Kdo je hlupák?

20. 6. 2018

Nedávno jsem se od tříletého dítěte dozvěděla, že jsem stará a hloupá. Byla to jeho obrana na moje výchovné působení. Nevadilo mi, že jsem stará, smířila bych se i s tím, že jsem hloupá, ale co mi nešlo z hlavy, bylo to spojení.

Evidentně robátko nehodlalo rozlišovat. Stará = hloupá. Nevím, jak dlouho bude trvat, než tříleté dítě prozře a zjistí, že člověk starý může být i chytrý a naopak, že hloupé může být i mládí.

Dovolte mi proto krátké pojednání o tom, kdo je hlupák.

  • Wikipedie říká, že hlupák je člověk, jenž má nedostatek inteligence, pochopení, rozumu, vědomostí, důvtipu i poznání. Hloupost je projevem omezenosti.
  • Podle Immanuela Kanta je hloupost nedostatkem soudnosti.
  • Hloupost je také dávána do souvislosti s nevědomostí a nedbalostí.

Narazila jsem i na spoustu citátů, které hloupost vystihují. Za všechny alespoň dva od velmi chytrých lidí.

  • Hloupost je nejzvláštnější za všech nemocí. Netrpí jí nemocný, ale ti okolo něj. (Jacques Prévert)
  • Kde blb, tam nebezpečno. (Jan Werich)

Zajímavý názor však přináší David Lacko (Publikováno v Člověk,  Dne: Březen 26, 2015)

Dunning-Krugerův efekt: Proč hlupák zůstává hlupákem

Všichni známe situace, ve kterých jsme se střetli s někým, kdo si neuvědomoval, jak hloupý vlastně je. Při internetové diskuzi jste potkali pisálka, který si tvrdě stál za svým názorem a nezměnil jej ani tehdy, když mu ho někdo relevantně vyvrátil. Rodinná oslava se po trošce alkoholu změnila v socio-politicko-ekonomickou debatu a vy jste zjistili, že váš strýc není dělníkem, ale profesorem politologie, a že vaše babička se vyzná v ekonomii lépe než renomovaný odborník. Respektive o tom byli v tu chvíli oba přesvědčeni. V hospodě se čas od času zaposloucháte do debaty od vedlejšího stolu a téměř ihned zjistíte, jak to s tou demokracií a islamizací Evropy doopravdy je. A určitě už vám někdy psal kamarád, že našel neuvěřitelné důkazy o mimozemských civilizacích nebo odhalil globální spiknutí Iluminátů. Nebo vám pro změnu kamarádka poradila zbavit se mikrovlnné trouby, protože o její škodlivosti četla na internetu, a doporučila fungující homeopatika za příjemnou cenu pětiset korun.

Všichni tito lidé mají jednu věc společnou. Nevědomost, kterou si neuvědomují. A pokud jste si až doposud vybavovali různé lidi a situace, na které má slova pasují, a ani jednou jste se nezamysleli nad tím, že se možná občas chováte podobně, je pravděpodobné, že jste této iluzi také podlehli.  I vy se nejspíš považujete za nadprůměrné (a to hned v několika oblastech). Ne, že by každý, kdo se považoval za nadprůměrného, podlehl iluzi nadřazenosti, přesto je moudřejší mít se na pozoru…

https://www.kzamysleni.cz/dunning-krugeruv-efekt-proc-hlupak-zustava-hlupakem/

A co k tomu já?

Snad jen to, že by mě potěšilo, kdyby se vrátilo staré ustálené spojení: starý = moudrý. Tak co, jdeme do toho?

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Normální dítě nikdy není hloupé. chybí mu jen příslušná životní zkušenost. Až ji získá, bude chytré. Se seniory je to horší. Někdo zůstane hloupý, protože takový byl celý život. Nezapomínejte, že i IQ je definováno tak, aby polovina byla nad průměrem nebo průměr a druhý polovina pod průměrem nebo průměr. Takže určitě lidí s nedostatečným IQ je vždycky dost. Pouze si umějí uvázat kravatu a řídit auto, a tak se to hned nepozná. Pak jsou senioři, kteří zestárli do moudrosti, rozvahy. A konečně i senioři, kteří se začínají projevovat dětinsky nebo u nich zmohutní vlastnosti, které dřív nebyly tak nápadné (lakotnost, agresivita, závist). Tihle poslední mi dělají starosti.
Hana Rypáčková
Taky mi vnouček /4 /řekl, že jsem hloupá... Na slova" No, Honzo, co to děláš?" , mi řekl: " Já nejsem žádnej hloupej Honza, to ty jsi hloupá Hana". Asi to pohádkové spojení se mu příčí... Dokud budu soběstačná a svéprávná, budu se cítit chytrá. Ale občas hloupá.
Jitka Caklová
Od vylíhnutí prvního čapího mláděte na tomto hnízdě http://capi.itbusiness.cz/ sleduji jejich vývoj a vnímám, jak je příroda moudrá. Každé mládě, lidské nevyjímaje se "opičí". Dělá, co vidí a v případě lidského, říká, co slyší. Malé dítě slovo nevymyslí, natož aby pochopilo jeho význam. Moudrá babička ví, že u dvou-tří-čtyřletého...... dítěte je třeba odvést pozornost ke smysluplné věci, ne cokoliv řešit. Ještě zpět k čápům, jak je možné, když nemluví, že se umí nažrat, od mala si nekálet do hnízda, naučí se létat......
Eliška Houšková
Co se týká pana Davida Lacka, jak ví jistě, že to není on, kdo trpí tou nevědomostí? Ono posuzovat hlupáky je docela dvousečná zbraň a tak je to lepší nedělat. Protože každý, kdo to dělá, jakoby o sobě říkal, já tím hlupákem nejsem, protože nepřipouštím nic, co není všeobecně známo a vědecky dokázáno. A navíc, každý má na věc jiný úhel pohledu a proč tedy tvrdit, že jen ten můj je jediný správný a ti ostatní jsou hloupí?
Věra Halátová
To dítě spíš opakovalo, co od někoho vyslechlo.
Dana Puchalská
Co víc napsat k tak zajímavému článku. Vše už tu vlastně v diskuzi zaznělo. Ale možná bych mohla přidat i svůj názor. Jela jsem v MHD s malým klukem a jeho babičkou. Asi 4 roky mu mohly být. A ten kluk začal ječet jak na lesy:"Jsi hloupá a stará a hnusná babička". Táta to říká taky a ten je chytré. No a co myslíte že babička udělala? Místo toho aby ho aspoň trochu usměrnila, začala ho hladit a dávat mi nějakou hračku. Ty moje zlatíčko babička je stará a hloupá, máš pravdu a Vem si honem tu hračku (auto). No nezadařilo se. Kluk s ní praštil o zem a znovu "jsi......". A tak jsem si říkala že to je na facku. Svědila mně dlaň, tak jsem radši šla až na konec autobusu abych to neslyšela.
Věra Ježková
Blanko, zajímavé téma. Určitě bych se ale nezamýšlela nad tím, co řeklo tříleté dítě. Zopakovalo to, co někde slyšelo. A omlouvám se, ale s tím rovnítkem mezi starým a moudrým mám trochu problém. Necítím se být moudrá. Stará tedy taky ne, ale občanka tvrdí něco jiného. (Já o sobě už asi dvacet let říkám: „Člověk zůstává blbej, jen zkušenosti se množej.“)
Zuzana Pivcová
Vím, že bylo nějaké rčení: Jak jsi starý, tak jsi hloupý. Mělo to nejspíš vyjadřovat přesvědčení, že ten dotyčný v průběhu let nezmoudřel. Z toho jde pak samozřejmě vyvodit tu obecně platnou rovnici, že starý rovná se hloupý. O sobě nemám žádné přehnaně vysoké mínění, i když tak někdy mohu (nechtěně) na někoho působit. Ale aspoň nikoho o svých znalostech a názorech nepřesvědčuji, ani mladé, ani vrstevníky, to ne, protože něco znám a něco naopak vůbec. A tak je to asi s většinou z nás.
Jana Šenbergerová
Z pojednání o tom, kdo je hlupák, mi vychází, že z jistého hlediska každý. :-) Když starší dcerka chodila do 1. třídy, byly v kurzu množiny. Zkraje si nevěděla s úkolem rady, tak požádala maminku, aby jí problém vysvětlila. Ta ovšem řekla, že o množinách nic moc neví. Dcerka nevěřícně prohlásila: "Jak můžeš být učitelka, když jsi tak hloupá?" Už nikdy za mnou pro žádnou radu nepřišla, vždycky si nakonec poradila sama. A já musím přiznat, že v oblasti množin jsem dodneška hlupákem. A nepochybně nejen množin. :-)
ivana kosťunová
Dítko evidentně opakovalo něco, co slyšelo od svých rodičů. A jeho rodiče- ty už vychovávala naše generace. Někde se stala chyba, to se stává. Jen hlupáci nechybují. Takže ano - jdeme do toho ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...