Den sv. Valentýna
Foto: encyklopedia Britanica, koláž autorka

Den sv. Valentýna

14. 2. 2022

Tento den vážně nejde přehlédnout.  Od Plyšáku nás každý rok, hned po svátku Tří králů, až do polovina února bombardují prodejci všeho možného s tím, co mají právě k mání. A že to prý je nejlepší Valentýnský dárek.

Netřeba připomínat, že je to svátek zamilovaných. Výlohy jsou plné srdíček a pusinkujících se andilků a pugétů. Proč? Podle anglosaských zvyků je to den, ve kterém si milenci vyjadřují svoji náklonnost, a to zamilovanými vzkazy a dárečky.

Nedalo mi to a konečně jsem se rozhoupala podívat se tomu svátku trochu na zoubek. A jelikož je to svátek anglosaský, pátrala jsem rovnou v internetové verzi encyklopedie Britanica https://www.britannica.com/topic/Valentines-Day

Tak tedy pro ty, které téma zajímá:

Podle encyklopedie se zprávy o slavení svátku sv. Valentýna datují teprve od 14. století. Soudí se, ale není to vůbec jisté, že svátek má původ v římských slavnostech Lupercalia, které se také konaly každoročně v polovině února. Byly to oslavy jara a jejich součásti byly obřady plodnosti. A v rámci oslav, a to se podržte, se konala loterie, ve které se losovaly páry!  Inu, dekadentní Řím. Utrum slavnostem Lupercalia nastalo na konci 5. století. Papež Gelasius svátek Lupercalia zkrátka zakázal.

Ale proč svátek právě sv. Valentýna?

Jiné legendy totiž tvrdí, že den 14.2. je dnem úmrtí křesťanského mučedníka jménem Valentýn. Ovšem i těch bylo několik. A u dvou není jisté, zda nejde o stejnou osobu.

Jedním z nich byl římský kněz a lékař umučený v roce 270 n.l. císařem Klaudiem  II, zvaným Gothicus. Pohřben je prý v Římě na Via Flaminia a nad jeho hrobem prý nechal papež Julius postavit baziliku.

---

Krátce o tom císaři: plným jménem Marcus Aurelius Claudius Gothicus, (narozen 214 n.l., zemřel 270 n.l.), byl římským císařem v letech 268-270 n.l. Do dějin se zapsal vítězstvím v roce 269. Šlo o porážku gótských nájezdníků  (odtud jméno Gothicus) z Balkánu. Mělo jít o kočovníky s pověstí krutých násilníků, kteří ovšem byli podle dochovaných zdrojů velmi zbožní (jejich víra byla postavena na uctívání pohanských božstev).

---

Zpět ke sv. Valentýnu. Podle legendy, kněz poslal ženě, se kterou se přátelil, z vězeňské cely psaníčko podepsané "od vašeho Valentýna". Jiné zdroje tvrdí, že umučeným byl toho dne biskup Valentýn z Terni. Ten se prý provinil tím,  že neuposlechl císařský zákaz a tajně oddával páry. To proto, že pak snoubenec nemusel do armády.

Tak hezkého Valentýna, vážení.

Ti z nás, kterým oslava zamilovaných nesedí, mohou v tichosti vzpomenout na křesťanské kněze, kterým v ten den srdce dotlouklo. Vzpomínku určitě zasluhují...

 

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.