Foto: autorka
Pranostiky pro celý rok XV
31. 7. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
3.8.2019 07:04
Snad bude od všeho přiměřeně a nějaké ty hribky bych si nechala líbit.
Dagmar Bartušková
1.8.2019 05:19
Věro, tak to
jsem netušila, že sv. Bartoloměj je patronem tolika řemeslníků. Pěkné.
Jana Šenbergerová
31.7.2019 16:11
Tentokrát mě zaujal 16. srpen, i když ne kvůli pranostice, ale kvůli jménu svatého. Protože k němu "mám blízko", na dohled se náchází kopec, kterému se říká Rochus podle kaple, která se na něm nachází a je zasvěcena sv. Rochovi, ráda bych ho přiblížila víc i vám. Žil na přelomu 12. a 13. století. Když mu zemřeli rodiče, prodal veškerý majetek a jako chudý se vydal z jihofrancouzského města Mentpellier do Říma. Cestou se ukázalo, že dokáže uzdravovat nemocné, a to dokonce i nakažené morem. Nakonec se jím sám nakazil. Podle legendy ho zachránil anděl, který mu dodával odvahu a pes, který mu denně přinášel chléb. Když se vrátil do rodného města, nikdo ho nepoznal a byl zatčen jako špion a ve 32 letech ve vězení zemřel. Je patronem zajatců, nemocných, nemocnic, lékařů, lékárníků, chirurgů, a také sedláků obchodníků s uměleckými předměty, zahradníků, kartáčníků, truhlářů a dlaždičů. Sympaťák, možná si ho také vyberu za ochránce. :-)
Naděžda Špásová
31.7.2019 13:36
Věrko, první srpnový týden jsme pryč, tak jsem zvědavá, jsi šikula, hezké pranostiky. :-)
Zuzana Pivcová
31.7.2019 13:02
Ještě, že něco neprovádí i ta srpnová Zuzka! Díky, Věrko, budu sledovat alespoň něco, zda se to vyplní.
Hana Nováková
31.7.2019 12:21
Věro díky. Maminka říkala, že opravdu tak, jak je na Bartoloměje, takový je podzim. V Kolíně je kostel sv. Bartoloměje, kam maminka ráda chodila, bohužel, už tam nedojde.
Dana Puchalská
31.7.2019 08:54
Super, další pranostiky jsou tady. Srpen mám moc ráda. Moji tři osudoví muži - otec, manžel i tchán se totiž v srpnu narodili.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci