Kyslíkovou masku nasaďte nejdříve sami sobě
Ilustrační foto: Freepik

Kyslíkovou masku nasaďte nejdříve sami sobě

14. 6. 2025

Proč má člověk myslet především sám na sebe? To může na první pohled znít sobecky. Společnost často klade důraz na pomoc druhým, solidaritu a obětavost.

Přesto však existují důvody, proč je zdravé a někdy nezbytné dát sám sebe na první místo. Když člověk nedbá o své potřeby, nemůže plně pomáhat ani druhým.

Člověk, který se stará o své duševní i fyzické zdraví, buduje stabilní základnu. Pokud jsme unavení, vyčerpaní nebo frustrovaní, nemůžeme být prospěšní ani svému okolí. Stejně jako se v letadle doporučuje nasadit kyslíkovou masku nejprve sobě, platí to i v běžném životě – nejdříve se musíme postarat o sebe, abychom mohli pomoci ostatním.

Myslet na sebe znamená i umět stanovit hranice. Člověk, který se neustále upřednostňuje okolí, může snadno vyhořet. Zdravý egoismus nás učí, že odmítnutí pomoci nebo účasti neznamená zklamání, ale respekt k sobě samému. Mnoho lidí se cítí provinile, když řeknou „ne“. Jako by to byla známka selhání. Jenže umění říct „ne“ je vnitřní síla, nikoli slabost. Je to projev zdravého vztahu k sobě samému – a také k ostatním. Protože když se zhroutíme, už nikomu nepomůžeme.

Vyrovnaný člověk navíc může pomoci druhým nejen tím, že je inspirací, ale také velmi konkrétně – fyzicky, materiálně i psychicky. Kdo má dostatek vnitřních sil, může je věnovat těm, kdo je právě potřebují. Může být oporou ve chvílích krize, poradit, naslouchat nebo i poskytnout praktickou pomoc. Bez vlastního zázemí by to však bylo nemožné.

Pokud si člověk váží sám sebe a myslí na své cíle, rozvíjí se a stává se spokojenějším. Takový člověk dokáže pomáhat ne z povinnosti, ale z vnitřní vyrovnanosti. A právě to je nejupřímnější a nejcennější forma pomoci – když plyne z přebytku, ne z nedostatku.

Myslet především na sebe není sobecké, ale nezbytné. Není to o ignorování ostatních, ale o nastavení zdravých hranic a péči o vlastní pohodu. Jen ten, kdo je v souladu sám se sebou, může být skutečnou oporou pro druhé. Proto bychom se neměli bát občas upřednostnit své potřeby – není to slabost, ale síla. Nejde o to uzavřít se do sebe a být lhostejný. Jde o to nevylévat s vodou i dítě. Pomáhejme druhým – ale nezapomeňme nejdřív dýchat.

společnost životní postoj životní styl
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Evo, ale co s tím, když "falešné" ego to nedovolí? Ono je totiž na to přímo odborník. Mně to nedovolilo, musela jsem "zemřít" a díky tomu o tom vím své :-)
Eva Mužíková
Na mne jako ušité. Musim zabrzdit.
Jarka Jendrisková
Já se podle tohoto hesla řídím už delší dobu a funguje to skvěle !
Jiří Dostal
:-) Značka Ideál? Vlastní potřeby zakomponovat do pomoci druhým... :-)
Iva Bendová
18:34 Děkuji za první úsměv po ránu :-D Krásný den Vám i všem! Všechno dobré!
Jitka Caklová
13:5je 5 Já ale nemám nic proti tomu, že věda zvaná psychologie je pro vás libůstka. Psychologa jsem nikdy nepotřebovala, spím dobře a odlišné názory nevnímám jako útok :-) Každý jsme zkrátka nějaký a to je dobře :-)
Iva Bendová
Psychologie je společenská věda, ať se to někomu líbí nebo ne. Chytání za slovíčka ovšem není věda, ale libůstka :-D
Jana Kollinová
Vřele souhlasím s obsahem článku, ale není vždy snadné najít, kde je ona "zdravá" hranice.
Jitka Caklová
"Věda zvaná psychologie"? Jak asi renomovaný psycholog vysvětlí malému dítěti, aby nesahalo na kamna, že se spálí. Dokud se nespálí, nepochopí. Jen blbec se spálí dvakrát, podobně jako já a zdaleka si nejsem jistá, že se díky svojí dobrotě nespálím potřetí :-) :-)
Iva Bendová
Ta věta od letušek z letadla je tak, navzdory prvotnímu vykulení očí, tak pravdivá, že kromě logiky na ní stojí pomalu celá věda zvaná psychologie. Opravdu skvělé a dobře popsané téma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.