Letní rozkvetlá terasa
Všechny fotografie Dušan Brabec

Letní rozkvetlá terasa

21. 7. 2025

V některých předchozích příspěvcích jsem mimo jiné uvedl, že k mému bytu v půdní vestavbě patří i menší terasa. Naposledy jsem se o terase zmiňoval letos na začátku května, kdy jsem na ní odchoval v průběhu března a dubna dvě holoubata – viz www.i60.cz/clanek/detail/36433/jak-jsem-odchoval-dve-holoubata (článek má přes 11000 přečtení). Poté, co holoubata s rodiči definitivně odlétla, až na vrbičku prakticky holou terasu jsem z gruntu vyčistil a provedl jsem výsadbu a vynesení zazimovaných rostlin. Zejména muškáty byly po zimě ve velmi žalostném stavu a ani jsem nevěřil, že se vzpamatují.

Nicméně teplé dny, slunce, dostatečná zálivka a celková péče udělaly zázrak. O současný stav terasy se proto chci s Íčkaři podělit několika fotografiemi za článkem. Inspirací pro mne byl i článek redakce o letním čase posezení na zahradách a balkonech (www.i60.cz/clanek/detail/36759/je-leto-cas-posezeni-na-zahradach-a-balkonech).

Aktuální celkový pohled na rozkvetlou terasu je na úvodní fotografii k článku. Za článkem následují vyfocené bohatě kvetoucí muškáty, šrůchy, karmínový květ oleandru, který je propletený plazivou ačokčou nazývanou papriková okurka, vypěstovanou z loňských semínek (https://cs.wikipedia.org/wiki/Ačokča), která už má plody (na následující fotografii), dále rovněž bohatě kvetoucí begónie korálová, kvetoucí růže a afrikány, sukulenty a bromélie na parapetu (avšak bromélie mně již druhým rokem nechce rozkvést) a nakonec durman, andělská trumpeta s velkými výraznými květy v lososové barvě. Durman nesnáší nižší teploty, a tak se musí na zimu přenést do místnosti. Přestože ho vždycky ořežu „až na dřeň“, od poloviny května začne rychle růst, až 1 cm denně, a v teplých letních dnech nasazuje a stále obnovuje nové květy.

Aby toho pěstitelství nebylo málo, pěstuji rostliny též uvnitř v bytě. Další fotografie za článek dokládají ty nejzajímavější, rovněž aktuálně kvetoucí – kohlerie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kohlerie), chmelníky (www.ceskestavby.cz/rostliny/pachystachys-chmelnik.html) a dokonce vykvetla i palmička a aloe Haworthia…

Kvetoucí rostliny mně přinášejí potěšení a radost. Při pohledu na pestré květy má člověk vždy dobrou náladu. Jen pevně doufám, že především na terase nezařádí nějaký náhlý přírodní živel, který by způsobil pěstitelskou katastrofu podobnou té z 16. srpna 2023, o níž jsem do i60 tehdy napsal a výsledek řádění živlu zdokumentoval (viz www.i60.cz/clanek/detail/32951/kdyz-zaradi-zivel-aneb-promena-terasy-smahem a www.i60.cz/clanek/detail/33067/dva-tydny-po-radeni-zivlu-aneb-promena-terasy-ii). Ještě mně v minulosti decimovali některé rostliny škůdci, hlavně puklice, s nimiž jsem bojoval skoro 10 let (www.zahradkarskaporadna.cz/clanek-393141-puklice-na-rostlinach-jsou-znamenim-nejvyssi-pohotovosti) a nosatci (lalokonosec rýhovaný), kteří nepravidelnými okusy listů kazí krásu rostlin. Ty je nejúčinnější vysbírávat v noci, kdy se přemisťují.

Závěrem mohu nabídnout zájemcům tyto namnožené, mnohdy již ve vodě zakořeněné rostliny: kohlerie, poděnka ((Tradescantia spathacea), gumovník (Euphorbia umbellata), aloe vera a rýmovník, a to pouze osobním převzetím v Praze.

bydlení květiny
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Dušane, je to moc hezké. Určitě máš doma i na terase pozitivní energii, když se tam tak kytičkám daří.
Daniela Lender Chaloupková
Dušane, to je krása ... Já se uplynulé tři roky starala o cizí zahradu, a kromě všeho možného jsem tam měla celý prales ačokči. Je vynikající :-) Teď mám menší lodžii, bohužel na východ, tak mám omezený výběr květinek, co přežijí v polostínu. Přesto mi již dozrávají rajčátka a chilli papričky, tak se také nenudím :-)) Děkuji za potěchu oka ;-)
Miloslava Richterová
Nádherné :-) kdybych neměla zahrádku, určitě bych pěstovala kytičky na balkoně, jako v minulosti. Přeji, ať Vám všechno pěkně roste a už žádné řádění živlů (pamatuji se na ten článek), díky.
Michaela Přibová
Dušane, to je krása. Já vypěstovala ze semínek nízké afrikány. Ty nám kočky nechají na pokoji. Strašně mě nabíjí, když kvetou. Do zídky jsem dala netřesk. Ten taky nechají. Taková terasa je opravdu radost. Obdivuji.
Ingrid Hřebíčková
Teda Dušane, včera mně vyrazila dech Míla R. krásou, jak zavařuje, dnes ty. Taková nádhera. My tady máme jen afrikány, bohužel nám je užírají slimáci. Chodíme v noci do půl jedné slimáky chytat a zabíjet. Ještě ty v květináči nosíme večer domů. Dík za článek. Tady na íčku je tolik tvořivých íčkařů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.