Balanční cvičení je hit: rozvibrujte své tělo pro lepší kondici i zdraví
Jednou z oblíbených balančních pomůcek je flexi-bar. Foto: Archiv

Balanční cvičení je hit: rozvibrujte své tělo pro lepší kondici i zdraví

23. 7. 2019

Cvičení, jehož podstatou je snaha udržet za každou cenu rovnováhu, a to pomocí nejrůznějších pomůcek a nářadí, si získává stále více příznivců ve všech věkových kategoriích. Při takovém cvičení se totiž zapojí hluboký stabilizační systém. Pokud ho dokážeme posílit, zbavíme se nejen bolestí, ale naučíme se i správnému držení těla a vytvarujeme si problematické partie.

Balanční cvičení znamená takové cvičení, kdy „balancujeme”, tedy udržujeme rovnováhu, a tím zapojujeme celý hluboký svalový stabilizační systém, do kterého patří bránice, svaly uložené v hlubokých vrstvách okolo páteře, příčný sval břišní – tedy nejhlubší vrstva břišních svalů – a svaly pánevního dna.
Řadíme sem cvičení v nestabilních polohách jako je stoj na jedné noze, ve výponu apod., na nestabilní ploše (BOSU, velké míče, overbally, ale i válce, otočené lavičky, přechody po zúženém prostoru apod.) a právě cvičení s pomůckami, které nás vychylují z rovnováhy. Tím může být například Flexi-bar.
Na cvičebním nářadí a náčiní u balančního cvičení velmi záleží! „V rámci balančního tréninku se obvykle jedná o komplexní trénink, kdy pracují hluboké stabilizační i povrchové svaly, a dochází tak k propojení aktivní pohybové složky těla – tedy svalů, i těch pasivních – tedy kostí. Balanční cvičení je náročné z hlediska koordinace, koncentrace, stability, rovnováhy a vůbec vnímání celého těla,“ vysvětluje zkušená trenérka Hana Toufarová, která si sama už před lety oblíbila cvičení s flexi-barem. 
„Pro někoho je velmi obtížné stát na jedné noze nebo ve výponu, pro dalšího je výzvou např. stát na BOSU, sedět na velkém míči nebo kmitat s Flexi-barem. Pokud ale zvolíte pravidelný trénink, rychle uvidíte velké pokroky, a to i v každodenním životě. Naše tělo prostě bude fungovat líp, i co se týká jeho celkového správného držení.“
Síla balančního cvičení podle odbornice spočívá také v tom, že nemáte možnost myslet na nic jiného – musíte se soustředit, a tak dochází i k psychickému odpočinku, kdy člověk „vypne“ a soustředí se jen na daný pohyb.

Účinné vibrování posiluje svaly

Jednou z nejpopulárnějších pomůcek pro balanční cvičení je v poslední době Flexi-bar, speciální vibrační tyč. Cvičení s ní je totiž velice jednoduché a vyzkoušet ho tak mohou všechny věkové kategorie, senioři, děti, ale oblíbený je i mezi vrcholovými sportovci.
Dá se s ním cvičit v sedě, ve stoji, při pohybu… Posilují se jím zádové svaly, svaly pánevního dna, ale velmi výrazně také svaly na pažích – zvláště tricepsy, jejichž oslabení trápí zejména ženy. Při balančním cvičení s Flexi-barem navíc dochází k přirozené nápravě chybného držení těla, posiluje se ochablé hluboké svalstvo a zlepšuje se naše schopnost koncentrace.

Podstatou balančního cvičení s flexi-barem je neustálé cvičení v tlaku a tahu – jak tyč kmitá, střídavě nás „tahá“ z osy/ze stabilní pozice a následně na nás tlačí – tím nás neustále vychyluje z rovnováhy. Je to podobné, jako kdyby do nás někdo neustále strkal, a my se bránili tomu, abychom spadli, vykročili ze základní pozice. Proti tomuto tlaku a tahu musí neustále pracovat všechny svaly našeho hlubokého svalového stabilizačního systému, a tím dochází k jeho masivnímu posilování. Zároveň se jedná o skvělou prevencí proti bolestem zad, jimiž trpí více než 80 % populace.

 

 

cvičení

Zpět na homepage