Recept v krizi: Dušená kapusta s bramborem
FOTO: autor

Recept v krizi: Dušená kapusta s bramborem

25. 3. 2020

Vařím už hodně let. Poprvé jsem samostatně vařil v deseti letech. Skončilo to ale blbě. Já to ovšem nevzdal. Takže mám dnes docela slušnou šíři sortimentu. V těchto karanténních dnech vařím úplně stejně, jako v dobách normálních, vzhledem k tomu, že jsem si vše potřebné nakoupil předem, aniž bych zbytečně sysloval.

Každý týden si na příklad připravuji brokolici s těstovinami a balkánem. Je to jídlo jednoduché a skvělé.

Brokolici rozdělím na menší kousky, uvařím do poloměka s kostkou vývaru, uvařím si buď vaječné tagliatelle, nebo těstoviny čerstvé, koupené v obchodě. Brokolici sliji, z vývaru si udělám polévku, na hluboké pánvi rozpustím máslo a vložím uvařené těstoviny a brokolici, mírně podleji vývarem, nechám to chvíli orestovat a vyndám. Do hotového nastrouhám buď balkánský sýr, nebo nivu a promíchám. Pozor na solení, balkán i niva jídlo osolí dostatečně. Jen osolím vařící se těstoviny. Fotku nemám, tak abych splnil zadání, něco jiného.

Dušená kapusta na smetaně s bramborem

Toto jídlo dělala s oblibou i moje matka. Já jsem si ho ovšem ještě vylepšil anglickou slaninou.

Na pánvi osmahnu na olivovém oleji cibulku s anglickou slaninou, nakrájenou na kousky, přidám omytou a nasekanou kapustu a chvíli podusím, až kapusta trochu změkne. Podliji a přidám nakrájené brambory. Může, ale nemusí se přidat trochu sladké papriky. V hrnku rozkvedlám kysanou smetanu s trochou hladké, nebo polohrubé mouky, polohrubá se lépe rozmíchá a přidám do jídla. Nechám povařit do měkka. Pozor, je nutné občas míchat, aby se jídlo nepřipálilo. Solím hned zkraje, cibulku zásadně vždy dusím osolenou a zakrytou při mírnějším teple.

Nakonec dochutíte, podle chuti i pepřem, případně karí, nebo kurkumou, která je velmi zdravá. 

Rád připravuji i Čínu, indické kuře tanduri na jogurtu s kořením garam masala, různé varianty kuřete, dušené i pečené, italská rizota na sekaných rajčatech, východoslovenskou kapustnicu se sušenými houbami a klobásou, atd. je toho ještě daleko víc. V začátku devadesátých let jsem pár let provozoval v Praze na Karláku v poliklinice velký bufet, kde jsem i vařil. Kuchařské vzdělání ale nemám.

 

 

Autor: Jan Zelenka