Nezapomenutelný kulturní zážitek
Iva Janžurová exceluje v představení Audience u kráovny. FOTO: Martin Špelda, Národní divadlo

Nezapomenutelný kulturní zážitek

7. 11. 2023

Díky šťastné ruce redakce při výběru íčkařů, kteří přispěli na i60 Plus, jsem dostala dárkovou poukázku do Národního divadla. Vybrala jsem si představení Audience u královny a jen jsem trnula, aby se představení konalo. Pro nemoc paní Ivy Janžurové v hlavní roli britské královny Alžběty II. se totiž tatáž komedie musela dne 28.10.  přeložit až na květen 2024. Naštěstí se uzdravila a já měla nezapomenutelný divadelní zážitek z vtipných i nostalgických rozhovorů královny se svými premiéry.

Británie měla za celou dobu sedmdesátileté vlády Alžběty II. 16 premiérů z Konzervativní i Labouristické strany, ale ve hře vystupuje jen 8 z nich a ona s nimi debatuje o vnitřní i zahraniční politice, ale i o rodině, smyslu konstituční monarchie a pravomocech premiéra a královny.  Paní Janžurová zahrála roli úžasně a já obdivuju její schopnost zapamatovat si tak dlouhý a těžký text. Pokud chcete, poslechněte si v podcastu k představení, jak to dělala, když jí kousek textu vypadlo. I to je vtipné.

Z premiérů se mně moc líbil výkon Františka Němce v roli britského premiéra Anthonyho Edena v letech 1955-1957 během války o Suezský průplav. Po boku Izraele se zúčastnila Francie i Británie proti Egyptu. Královna pro vstup do koalice nebyla, ale jako ve všem musela svého premiéra podpořit. Výborná byla také Taťjana Medvecká v roli Margaret Thatcherové, která svým energickým projevem a pragmatickým přístupem k vnitřní politice královnu téměř nepustila ke slovu. Typická Iron lady! Výkony ostatních premiérů byly také výborné, a proto se herci na závěr tříhodinového představení dočkali ovací vestoje. Není divu, že Audience u královny je v nejbližší době vyprodaná, ale v novém roce se ještě vstupenky dají koupit.  Pokud máte takový typ divadelního představení rádi, nenechte si ho ujít.