Jihotyrolské Törggelen mají opět svoji sezónu

Jihotyrolské Törggelen mají opět svoji sezónu

27. 11. 2023

Podzim je v Jižním Tyrolsku jedno z nejkrásnějších a zároveň nejrušnějších ročních období. Je to čas sklizně, s níž jsou tradičně spojeny slavnosti Törggelen. Od října do listopadu se naskýtá ideální příležitost všem milovníkům dobrého vína a jihotyrolské kuchyně ochutnat nová vína a kulinářské lahůdky, ale také zažít místní tradice.

Při slavnostech Törggelen můžete navštívit řadu místních restaurací – šenků, které místní farmáři nazývají Buschenschank. Jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček s červenou stužkou připevněné na vstupních dveřích. V těchto šencích podávají místní farmáři vína a delikatesy, jež pochází 100% z jejich vlastní produkce. Mezi vyhledávané pochoutky patří nejrůznější sýry, uzeniny či klobásky podávané s kysaným zelím, oblíbené jsou ale také ravioli Schlutzkrapfen či knedlíčky s různou příchutí – Knödeln. Z nápojů můžeme doporučit čerstvě lisovaný hroznový mošt či vynikající mladá vína. Jako dezert jistě potěší sladké koblihy, pečené kaštany či nejrůznější domácí koláče.

Törggelen je tradice, která si získala svůj jedinečný a zvláštní název podle nástroje, který se v minulosti používal k výrobě vína. Tento nástroj se nazýval Torggl, a stal se tak nejen součástí tohoto starodávného procesu výroby vína, ale také pojmem pojmenování této tradiční události. Po podzimní sklizni, kdy se vinohrady vyprázdnily a výnosy byly uskladněny, obvykle farmář pozval své pomocníky na velkou hostinu. Tato hostina se konala v místnosti, kde byl umístěn lis na víno – törggl. Byla to chvíle odpočinku a oslav, kdy se hodovalo a slavilo úspěšné ukončení sklizně, a také příležitost poděkovat pomocníkům za jejich tvrdou práci.

Konec sklizně s sebou navíc přináší i velké dožínkové slavnosti. Návštěvníci zde najdou stánky přeplněné regionálními potravinami, ať už domácí ovocné šťávy, vína, šnapsy, tak mléčné produkty včetně vyhlášených sýrů. Nepřehlédnutelná je také nabídka čerstvě sklizeného ovoce a zeleniny, či vyhlášených masových specialit. Mnohé z výrobků jsou označeny značkou kvality Roter Hahn a tak musí splňovat celou řadu kritérii. Základní podmínkou je, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Zpracování musí probíhat přímo na farmě. Každý výrobek prochází slepou degustací místních odborníků, kteří zhodnotí, zda je možné mu udělit pečeť kvality Roter Hahn.

Ať už jste milovník vína, přírody nebo jen chcete zažít tradiční jižní tyrolskou pohostinnost, Törggelen je událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Vzhledem k rozdílné nadmořské výšce jednotlivých farem, neprobíhá doba sklizně všude ve stejnou dobu. Až si budete hledat ubytování, rozhodněte se pro místní farmy Roter Hahn, kde nejlépe zažijete pravou atmosféru dožínek. Hostitelé a farmáři v jedné osobě rádi poradí, který termín je na jejich farmě ten nejlepší.

Značka kvality Roter Hahn propojuje jihotyrolské farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.