Jince dostaly jako Londýn vánoční strom od Norů

vydáno 15.12 2021   09:36
Jince dostaly jako Londýn vánoční strom od Norů

Jince (Příbramsko) 15. prosince 2021 (PROTEXT) - Jince dostaly jako Londýn vánoční strom od Norů. V neděli norští partneři z Fjellugla Competanse společně s jineckými občany rozsvítili vánoční stromek v huti Barbora v Jincích.


V podvečer stříbrné adventní neděle proběhlo setkání partnerů projektu Revitalizace huti Barbora v Jincích podpořeného z programu Kultura financovaného z Fondů EHP 2014 – 2021 s občany městyse. V složitých podmínkách epidemiologické situace došlo k rozsvícení vánočního stromku norskými partnery Perem Halvorsenem a Torem Einarem Skogesalem. Původně plánovaná akce v rámci adventu musela být upravena. Přesto vznikla nová tradice, kdy Jince podobně jako Londýn, který od roku 1947 dostává vánoční strom od Norského království, dostaly darem vánoční stromek od Norů. Jak uvedl Per Halvorsen, ředitel Fjellugla Competanse: "Jsme rádi, že jsme partnerem projektu, který zachrání huť Barboru, která je důkazem řemeslné výroby železa. Naše společnost se věnuje zachování starých řemesel a dovedností." Akce byla zahájena vystoupením sólisty Národního divadla Ivana Klánského, který přenesl účastníky koledami do vánoční doby. Po projevu starosty městyse Jince Josefa Hály, který v něm poděkoval za pomoc partnerům projektu, kterými jsou za norskou stranu společnost Fjellugla Competanse a za českou Ekologické centrum Orlov. Došlo i na ochutnávku Královské čokolády a odměnění účastníků setkání malým dárkem, kterými byli čokoládoví trilobiti z Národního geoparku Barrandien, který huť zařadil do svých návštěvnických center.


Projekt se věnuje obnově huti Barbora, která je nejlépe zachovalá dřevouhelná pec v Evropě. Tato kulturní památka se po dokončení stane významným turistickým cílem ve Středočeském kraji. Jak uvedl starosta Jinců pan Josef Hála: "Věříme, že huť Barbora výrazně podpoří kromě cestovního ruchu i činnost spolků, které v nově rekonstruované budově získají důstojné prostory pro své aktivity."


Kontakt:


MVDr. Luboš Gardoň


Ekologické centrum Orlov o.p.s.


e-mail: gardon@eco-centrum.cz