Za 50 dní proběhne tradiční jarní úklid. Přidáte se?

vydáno 11.2 2022   09:29
Za 50 dní proběhne tradiční jarní úklid. Přidáte se?

Brno 11. února 2021 (PROTEXT) - Jaro už pomalu klepe na dveře a přípravy tradiční dobrovolnické akce Ukliďme Česko jsou v plném proudu – do jejího vypuknutí zbývá přesně 50 dní. Své akce mohou zájemci o uklízení přihlašovat již nyní na www.UklidmeCesko.cz. "Není na co čekat, již v sobotu 2. dubna jdeme na to," vzkazují organizátoři akce. Pro účastníky připravují řadu novinek...


Již za necelé 2 měsíce, v sobotu 2. dubna 2022, proběhne letošní hlavní jarní termín naší největší dobrovolnické akce Ukliďme Česko, zaměřené na úklidy černých skládek a drobného nepořádku z naší přírody, měst a obcí. Jak to funguje? Již nyní mohou na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz zájemci o uspořádání úklidů zadávat plánované akce, a to co nejdříve, aby měli dostatek času na přihlášení k jejich akcím i místní dobrovolníci. Zaregistrovaní organizátoři dostanou nejen užitečné rady k plánování i propagaci svých úklidů, ale mohou si také zažádat o úklidové pomůcky (pytle a rukavice), tričko a samolepky pro účastníky.


Na řadě míst se vloni i předloni osvědčily takzvané pytlomaty, proto organizátoři očekávají, že mnohde vzniknou i letos. "V minulých dvou 'covidových' ročnících byla účast z pochopitelných důvodů slabší než v zatím nejúspěšnějším roce 2019, kdy se do úklidových akcí zapojilo přes 150.000 dobrovolníků. O to více je úklidů letos zapotřebí." říká Miroslav Kubásek z pořádajícího spolku Ukliďme Česko.


Pro nadcházející ročník připravili organizátoři, kromě již tradiční fotosoutěže několik novinek. Jednou z nich je spolupráce s tvůrci nového celovečerního animovaného filmu pro děti Mimi a Líza – Zahrada. V novém animované pásmu, které zamíří do českých kin na Den Země 22. 4., potkají nevidomá Mimi a její nejlepší kamarádka Líza kouzelného zahradního skřítka Zázračníka i Obludku, která ožila v žlutém kontejneru. Ten naplnili sousedé z domu nepotřebnými věcmi. Nové dobrodružství učí obě kamarádky nejen vztahu k přírodě, ale i odpovědnosti k věcem, které nás obklopují. "A právě to nám přišlo jako skvělé propojení s Ukliďme Česko, které funguje na dobrovolnictví, občanské společnosti a chuti udělat alespoň něco dobrého pro své okolí i pro sebe sama a nejlépe tomu učit i vlastní děti," říká producent filmu Martin Vandas ze společnosti MAUR film.


Motivovat širokou veřejnost k účasti na úklidových akcích bude letos i krátké video, které v měsíci březnu odvysílá Česká televize v rámci charitativních spotů. Přidáte se letos také k desetitisícům dobrovolníků vyrážejících s pytli na sběr odpadků do jarní přírody? Pomozte nám vyčistit veřejný prostor nejen od pohozených roušek a respirátorů a ukliďme společně Česko, Moravu i Slezsko…!


Kontakt:


Radek Janoušek


e-mail: radek@uklidmecesko.cz


Spolek Ukliďme Česko


Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2022 je


Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota