Turisté uklidí ve dvou červnových víkendech 2000 km Stezky Českem

vydáno 6.6 2022   14:31
Turisté uklidí ve dvou červnových víkendech 2000 km Stezky Českem


Praha 6. června 2022 (PROTEXT) - Rekordní ročník akce Ukliďme Česko, resp. jeho jarní část je úspěšně u konce, uklízení naší přírody tím však nekončí. O dvou červnových víkendech uklidí dobrovolníci a turisté z Klubu českých turistů Stezku Českém, 2000 km dlouhou dálkovou trasu, vedoucí po hranicích České republiky.


Stezka Českem je oficiální dálkový přechod přes Českou republiku, který založila skupina nadšenců a který rozvíjí společně s Klubem českých turistů. Stezka vede po značkách KČT a od května 2022 má i své značení v terénu, na mapy.cz i v největší světové aplikaci dálkových treků, FarOut. Jedná se o 1000 a 1000 km dlouhou (severní a jižní větev) dálkovou trasu, která je ve stylu těch slavných dálkových jako je třeba Pacifická hřebenovka. Pod heslem, že "...může jít každý" se za svým dobrodružstvím vydalo už tisíce turistů. Jedním z pilířů celého projektu je udržitelný turismus a zanechání přírody ve stejném, či lepším stavu, než byla doposud.


Nenechávej stopy je překlad anglického „Leave No Trace“. Což je filozofie, která je komunikována prakticky na všech dlouhých přechodech ve světě, a na Stezku Českem patří taky. „Je jen na nás, zda se nám podaří uchovat cestu v takovém stavu, aby byla stejně pěkná i pro ostatní, kteří půjdou za námi. Ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko chystáme společné a pravidelné úklidy Stezky Českem, abychom pomohli zlepšit stav přírody po celé trase a zvýšili povědomí o této problematice. První z těchto úklidů proběhne o víkendech 11.-12.6. a 25.-26.6. Přidejte se k nám!“ vyzývá Martin Úbl, zakladatel Stezky Českem. Bližší informace o plánovaných turisticko/úklidových akcích naleznou zájemci k víkendu 11.-12.6. na webových stránkách Klubu českých turistů a na webových stránkách a Facebookové skupině Stezky Českem: www.stezkaceskem.cz, k víkendu 25.-26.6. opět na Stezce Českem.


Nejen pro účastníky dálkových pochodů, ale pro všechny, kdo mají občas chuť si nejen zanadávat, ale třeba i přiložit ruku k dílu a uklidit nepořádek po druhých, přichystal spolek Ukliďme Česko novinku v podobě úklidové KPZky (Krabičky Poslední Záchrany), která obsahuje vše, co k uklízení potřebujete – pytle, rukavice a dezinfekční gel na ruce.


„Účastníci dálkových pochodů mohou na svých cestách využít také aplikaci www.KAMsNIM.cz, která jim poradí, kde najdou nejbližší WC, zdroj pitné vody a odpadové nádoby na jejich, či sesbíraný odpad“, uvedl závěrem autor tohoto projektu, Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.


Kontakt pro další informace:


Martin Úbl


stezkaceskem@email.cz


Radek Janoušek


radek@uklidmecesko.cz