Lékárna.cz vytrvale pomáhá slabším, i když dárců ubývá

vydáno 4.11 2022   13:00
Lékárna.cz vytrvale pomáhá slabším, i když dárců ubývá

Praha 4. listopadu 2022 (PROTEXT) - Největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz právě poslala osmi pacientským organizacím finanční dary v celkové výši 850 tisíc korun ze své veřejné sbírky s názvem Vzácní vzácným. Do ní už dárci za dva roky její existence poslali více než 2,7 milionu korun a Lékárna.cz už 2,5 milionu korun rozdělila mezi pacientské organizace, které se starají o lidi se vzácnými diagnózami.


„Lidé letos výrazně šetří, to vidíme i v naší veřejné sbírce už od února. Přesto dobrou vůli pomáhat inflace ani zdražování úplně nezastavily – o to větší úctu mám k našim zákazníkům i zaměstnancům, kteří zůstávají štědří k těm, kterým osud nedopřál zdraví,“ říká Vladimír Finsterle, zakladatel společnosti Pears Health Cyber, která největší lékárnu na českém internetu Lékárna.cz i veřejnou sbírku provozuje. Zdůrazňuje, že společnost předává nemocným každou korunu, kterou ve sbírce získá.


Dobročinný projekt pomoci lidem se vzácnými diagnózami realizuje Lékárna.cz prakticky od svého vzniku v roce 1999, a to veřejnými sbírkami i dobrovolnickou pomocí. Od října 2020 pod názvem Vzácní vzácným sbírá a podporuje vzácně nemocné kontinuálně ve veřejné sbírce na dobu neurčitou. „Podporu vzácně nemocných jsme rozšířili o další rozměr: vzácní jsou pro nás také ti, kdo investují vlastní čas a vytrvalost do prosazování změn systému zdravotní péče, aby rostla kvalita života těchto pacientů,“ zdůrazňuje V. Finsterle. Proto v minulosti Lékárna.cz významně podpořila aktivity například České asociace vzácně nemocných a Klubu pacientů s cystickou fibrózou.


Letos dary z veřejné sbírky podpoří:


• Vzdělávání a přípravu pacientských organizací na vstup do správních řízení v systému úhrad pro vzácná onemocnění (ČAVO)


• Víkendové srazy a vzdělávání rodin s pacienty s Treacher-Collins syndromem (BeTreacher Collins)


• Nákup speciální stravy a rehabilitaci dětí se vzácným metabolickým syndromem (Metoděj)


• Osobní asistenci a terénní služby pro rodiny s pacienty se svalovou dystrofií (Parents Project)


• Rekondiční pobyty a odbornou péči logopeda, fyzioterapeuta, psychiatra, neurologa pro pacienty s amyotro?ckou laterální sklerózou (ALSA)


• Realizaci odborného poradenství pro pacienty s tzv. nemocí motýlích křídel a jejich rodiny (DEBRA ČR)


• Ozdravné pobyty po děti s ichtyózou (Spolek Ichtyóza)


• Speciální rehabilitační a posilovací pomůcky pro pacienty s poruchou růstu (Paleček).


Do sbírky přispívají zákazníci a zaměstnanci Lékárna.cz dobrovolnou částkou v násobku 50 Kč. Nejčastěji darují 50 až 100 Kč, často ale opakovaně, někteří i při každém svém nákupu. Největší letošní jednorázový dar byl ve výši 1550 Kč.


Kromě veřejné sbírky Vzácní vzácným je Lékárna.cz také patriotem Chrudimi: letos věnovala zdejším dobrovolným hasičům, Oblastní farní charitě a chrudimskému Červenému kříži věcné dary v souhrnné hodnotě 134 tisíc korun.


O projektu Vzácní vzácným


Účelem veřejné sbírky na Lékárna.cz je získávat finance na podporu a rozvoj aktivit, které cíleně zlepšují životní podmínky pacientů se vzácnými nemocemi (sociální a léčebná podpora, ozdravné pobyty, edukační kampaně, nákupy zdravotnických pomůcek a přístrojů dle individuálních potřeb). Finanční prostředky jsou určeny pro pacientské organizace, spolky i fyzické osoby.


O Pears Health Cyber


Společnost Pears Health Cyber, s.r.o, provozuje od roku 1999 největší lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz je historicky první internetový projekt tohoto druhu. Dnes kromě nejširšího sortimentu pro zdraví a krásu nabízí také poradenskou službu lékárníků. Přístupem k zákazníkům a pacientům si zakládá na lidskosti, laskavosti a excelentní zákaznické zkušenosti.


Kontakt:


Mgr. Romana Žatecká, romana.zatecka@lekarna.cz


ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.