Čeští egyptologové
našli hrobku královny

Čeští egyptologové
našli hrobku královny

4. 1. 2015

Čeští archeologové našli v Egyptě hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. Oznámilo to podle agentury AFP egyptské ministerstvo pro památky. Raneferef vládl v době páté dynastie, zhruba před 4500 lety. Podle českých egyptologů jde o objev historického významu. 

Hrobka královny Chentkaus III. byla odhalena v Abúsíru jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraonů páté dynastie. „Poprvé jsme odhalili jméno této královny, které bylo do objevení jejího hrobu neznámé,“ uvedl ministr pro starověké památky Mamdúh ad-Damatí.  Tento objev umožní objasnit určité neznámé stránky 5. dynastie, která byla spolu se 4. dynastií svědkem výstavby prvních pyramid.

Hrobka byla objevena v pohřebním komplexu faraona Raneferefa, což podle ředitele českého egyptologického ústavu Miroslava Bárty "vede k domněnce, že královna byla ženou Raneferefa". Hrobka je součástí malého hřbitova jihovýchodně od Raneferefova pyramidového komplexu. Egyptologové objevili dosud neznámou historickou osobnost a její jméno zjistili podle nápisů v kryptě. „S největší pravděpodobností šlo o princeznu a matku krále. Víc nám prozradí až další výzkum,“ řekl Bárta. 

Podle Bárty je pohřeb dokladem toho, jak významnou roli hrály ženy v tehdejší společnosti. Pozůstatky byly uloženy v zhruba třicet metrů dlouhé vápencové stavbě, její nadzemní část tvoří kaple, v podzemí pak leží samotný kamenný sarkofág. „Do šachty jsme se dostali po několikatýdenní namáhavé práci,“ dodal egyptolog. 

archeologie starověký Egypt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...