Předcházejte vzniku deprese pomocí omega-3 mastných kyselin
ILUSTRAČNÍ FOTO: Naturamed

Předcházejte vzniku deprese pomocí omega-3 mastných kyselin

24. 3. 2016

Ačkoliv je známo, že dlouhodobý stres, nedostatek odpočinku nebo špatná strava mohou přispívat ke vzniku deprese, řada lidí na dodržování správné životosprávy i zdravého stravování zapomíná. Depresi přitom můžeme částečně předcházet. Její příznaky pomáhá zmírnit například dlouhodobý přísun omega-3 mastných kyselin, které najdeme v mořských rybách či doplňcích stravy s rybím olejem.

Podle průzkumů podléhá v Česku příznakům deprese téměř třetina populace. V některých případech se toto onemocnění rozvine do závažného stavu, kdy je již zapotřebí brát antidepresiva a navštěvovat psychoterapie. Přitom prevence vzniku deprese se zakládá už jen na tom, jak vedeme svůj životní styl a jak se stravujeme.

„Někdy se nedokážeme vyhnout stresu, stejně jako nejsme schopni uchránit svůj organismus před vyčerpávající zimou a jarní únavou,“ říká nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. „Velmi dobře však můžeme ovlivnit skladbu svého jídelníčku. Proti rozvoji příznaků úzkosti a deprese mohou působit také omega-3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky, které najdeme v některých rostlinných olejích, ořeších, semínkách nebo v tučných mořských rybách, by měly být samozřejmou součástí naší stravy,“ vysvětluje Iliopulosová.

omega

Výzkumy dokazují, že každodenní dávka omega-3 pozitivně působí proti depresi, a zmírňuje dokonce i symptomy bipolární poruchy nebo maniodepresivních stavů. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají formovat buněčné membrány a regulují tok hormonů a jiných látek, které mají vliv na naši náladu. Dokonce se ukázalo, že lidé s deficitem omega-3 mastných kyselin častěji podléhají depresi.

Pro zajištění dostatečné denní dávky omega-3 mastných kyselin byste měli jíst alespoň dvakrát týdně tučné mořské ryby. Patří mezi ně zejména losos, sleď, makrela nebo tuňák. Pokud se však rybí maso na vašem talíři příliš často neobjevuje, můžete si přísun omega-3 mastných kyselin doplnit prostřednictvím kvalitního doplňku stravy.

Dostatečnou denní dávku pokryjí již dvě kapsle OmegaMarine Forte+ od firmy NaturaMed Pharmaceuticals. Vyrábějí se z oleje norského lososa, jsou žvýkací a nemají nepříjemnou rybí pachuť.

Pro více informací navštivte www.naturamed.cz.

 

deprese
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...