Ostrý zrak v každém věku. Kdy je vhodná doba nechat si spravit oči?
Ilustrační foto: pixabay.com

Ostrý zrak v každém věku. Kdy je vhodná doba nechat si spravit oči?

10. 1. 2018

Zrak je bezpochyby tím nejdůležitějším ze všech lidských smyslů, přináší zhruba tři čtvrtiny všech vjemů a informací z okolního světa. Oči a zrak se v průběhu života mění a vyvíjejí, postupem času se proto mohou projevit nejen různé vrozené vady, ale i obtíže způsobené stárnutím, kdy oční očka ztrácí svou pružnost nebo se zakaluje. Moderní medicína si však dokáže s očními vadami a onemocnění poradit v každém věku a navrátit ostrý zrak jednou provždy.

Laserové korekce dioptrií, výměna původních lidských čoček za umělé, anebo implantace nitroočních kontaktních čoček – tyto i další metody používají oční chirurgové k odstranění krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu, šedého zákalu nebo jiných potíží se zrakem. V jakém věku je která metoda nejvhodnější?

18 až 40 let: Dokonale přesný laser

Mezi nejčastější oční operace u pacientů ve věku od 18 do 40 let patří laserové odstranění dioptrií. Věk zde ale není jedinou rozhodující podmínkou, zákrok podstupují i pacienti mladší 18 let, stejně jako ti, jejichž oční vada není stabilní a narůstá. Pro laserový zákrok jsou nejvhodnější vady od +0,5 do cca +5 dioptrií. V České republice funguje již více než 10 let bezbolestné odstraňování dioptrií tzv. femtosekundovým laserem. Pod povrchem oční rohovky separuje laser přebytečnou tkáň, která způsobuje neostré vidění. Tkáň následně chirurg z rohovky odstraní pomocí speciální pinzety,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Po 40. roce: Nová čočka na čtení

Po čtyřicítce se začínají objevovat potíže s ostrým viděním na blízko. Tato vada se nazývá presbyopie neboli vetchozrakost a je zcela přirozená. Špatné vidění na normální čtecí vzdálenost způsobuje stárnutí, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje, a čím blíže se předmět nachází, tím obtížněji jej lze zaostřit. Vetchozrakost se objevuje zhruba ve 40 až 45 letech věku a vrcholí ve věku 63 až 65 let, kdy se stabilizuje a dále nezhoršuje. Brýlí na čtení se však lze jednoduše zbavit moderní metodou PRELEX, při které oční chirurg během patnáctiminutového bezbolestného zákroku nahradí přirozenou oční čočku umělou čočkou – multifokální, která přináší zlepšení vidění na blízko, na počítač i do dálky.

Od 65 let: Šedý zákal „vyléčí“ jen operace

V souvislosti se stárnutím se po 65. roce věku nejčastěji objevuje šedý zákal (katarakta), při kterém dochází k zakalení oční čočky a zhoršení kvality vidění. Jediným řešením šedého zákalu je sice operace, jde však o zcela bezbolestný a rychlý zákrok. „Během operace nahradí chirurg zakalenou oční čočku umělou nitrooční čočkou, která v oku zůstává po zbytek života,“ říká docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. V současnosti je nejmodernější metodou odstranění katarakty laserová operace, při níž samotný paprsek laseru působí pouze 10 sekund. „Zákrok je díky počítačem řízené technologii mnohem šetrnější a přesnější. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí ji umělou čočkou. Celá operace s využitím femtosekundového laseru LenSx je přizpůsobena každému pacientovi na míru,“ dodává docentka Skorkovská.

Správné vyšetření na prvním místě

Operační zákrok je dnes otázkou několika málo minut. V každém případě mu ale vždy musí předcházet vyšetření, které zpravidla trvá dvě až tři hodiny. Teprve na jeho základě stanoví lékař přesnou diagnózu a tu nejvhodnější metodu na míru přímo konkrétnímu pacientovi. Bez tohoto vyšetření by operace mohla způsobit více škody než užitku. Rychlost změn oční čočky je u každého člověka různá, od počátečních obtíží do výrazného snížení kvality vidění mohou uplynout roky či desetiletí, ale také pouhé měsíce. Jakékoliv problémy se zrakem je proto nutné vždy co nejdříve konzultovat s očním lékařem.

oči
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%