Rodinná firma Gultio vyrostla jen díky handicapu jejího majitele
Bývalý svářeč a dnes podnikatel René Gryga

Rodinná firma Gultio vyrostla jen díky handicapu jejího majitele

6. 2. 2019

„Už nesmíte svařovat,“ řekli mu lékaři nekompromisně po magnetické rezonanci páteře. A tak se dnes jedenapadesátiletý René Gryga rozhodl nechat svářecí agregát být a najít si jinou práci.  

Třinecké železárny, kde původně několik let pracoval, znal doslova jako své boty. Ty pracovní, které potřebovali všichni v těžkých provozech. A právě ze znalosti prostředí, kde jsou lidé ve fyzické pracovní zátěži vděční za každou věc usnadňující život, se zrodil nápad a značka Gultio.

V Grygově hlavě poměrně rychle vznikla myšlenka vylepšit nejen svářečům, ale všem ocelářům pracovní boty o ochranné vložky. Takové, které udržují pohodlí, hygienu i příjemný pocit. „Běžně bylo obutí vybavené něčím, co připomínalo lisovaný rákos. Za dva, tři měsíce takové vložky páchly a rozpadly se,“ říká z vlastní zkušenosti Gryga. Zatím sice stále ještě bojoval s bolestí zad při sváření, ale už věděl, že chce najít někoho, s kým by se daly vyvinout ochranné pracovní vložky do bot pro 21. století. Spojil se s uznávaným antropologem, docentem, doktorem věd Miroslavem Prokopcem.

„Jako odborník působil mimo jiné ve Státním zdravotním ústavu a v Antropologickém ústavu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. My jsme se znali už dříve, což byla náhoda. Ale bylo mi jasné, že s takovým nápadem musím jít za ním,“vzpomíná Gryga. Ze spolupráce se zrodila unikátní konstrukce perforací a výkresová dokumentace pro speciální plastové vložky s obsahem aktivního stříbra chráněné Úřadem průmyslového vlastnictví v Praze.

Co tě nezabije…
Slibně rozjetou firmu zastavila srážka s kamionem, vrtulník, nemocnice. Začínající podnikatel se z těžkého čelního střetu léčil dlouhé měsíce. Jeho firma Gultio i on sám se zadlužil, „rozpustil“ všechny úspory i pojistky, půjčoval si na lisovací formy a nejrůznější testování nového výrobku. Podnikat s ochrannými pracovními pomůckami ale mělo smysl, a tak se všichni, kdo s Grygou a jeho Gultiem přicházeli do kontaktu, rozhodli pomoci. Poláci a Slováci nabídli odbyt, pokud se rozšíří sortiment. Firma Paňák plasty s.r.o. z Vrbna pod Pradědem s touto vizí dokončila všechny formy, na které v daný moment půjčila i peníze, a lisovala finální vložky.

Nový výrobek zaujal
Unikátní vložky získaly atesty, certifikáty a Ministerstvo zdravotnictví je schválilo jako osobní ochranné pomůcky. Obsahují aktivní stříbro i vůni a jsou antistatické. Zaměstnanci je mohou nosit v huti, v dole, ale také ve zdravotnictví a všude tam, kde jsou lidé dlouho na nohou. Státní zdravotní ústav tuto osobní ochrannou pracovní pomůcku nejen schválil, ale i výslovně doporučil. Je totiž cennou prevencí pro zdraví nohou a chrání také obuv. Její životnost se prodlouží až o čtvrtinu. K ochranným pomůckám Gultio postupně zařadilo také průmyslovým vzorem chráněné ponožky, spreje do bot, ochranné krémy a gely. Následovala i sada prádla, triček a kosmetiky, která se dále vyvíjí. Dnes má společnost Gultio dvacet let zkušeností ve vývoji produktů se stříbrem a nabízí nejucelenější sortiment kvalitních výrobků se všemi antimikrobiální výhodami aktivního stříbra a výtažků exotických rostlin a bylin.

Česko není konečná…
Produkty se značkou Gultio znají spokojení uživatelé v ČR, na Slovensku, v Polsku, Švýcarsku i Rakousku. V tuzemsku se s firmou a jejími výrobky potkávají profesionální sportovci, zdravotníci, lidé aktivní v práci i ve volném čase. Třinecké železárny, kde to všechno začalo, jsou dnes jedním z největších zákazníků Gultia. „Aktuálně se „namlouváme“ s velmi náročnou arabskou klientelou,“ prozradil obchodní ředitel a společník Gultia Jan Schönwälder.

 

Eva Kijonková pro portál i60

 

 

 

 

podnikání práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%