Silvestr je den, kdy počasí umí pořádně překvapit
Ilustrační foto: Jan Kutílek

Silvestr je den, kdy počasí umí pořádně překvapit

30. 12. 2020

Pamatujete na Silvestr roku 1978? Kdo si večer vyrazil do společnosti v lehkém oblečení, při návratu se nestačil divit. Z odpoledních plus deseti teplota během pár hodin klesla na minus dvacet. Podobných překvapení poslední dny roku připravily více.

Ten památný přelom roku 1978 a 1979 je v tabulkách meteorologů zapsán jako rekordní, protože šlo o nejsilnější rychlé ochlazení, jaké kdy bylo od začátku pozorování počasí na českém území evidováno. Že šlo o Silvestra je náhoda, nicméně právě to je den, kdy se meteorologové dopředu zdráhají dělat dlouhodobé předpovědi. Poslední dny roku totiž bývají mrazivé stejně tak jako téměř jarní, sněží v nich, prší i svítí slunce. Silvestr je totiž tak trochu Apríl.

Kdo už Silvestrů zažil desítky, může zavzpomínat.

Podle společnosti Meteocentrum byl výjimečný například Silvestr roku 1996, kdy ani ve dne nebylo více než minus deset stupňů a místy v noci bylo až minus patnáct. Tak mrazivý totiž bývá zřídkakdy.

Zajímavé byly Silvestry roku 2005 a 2010, kdy bylo hodně sněhu. Ale samozřejmě se situace lišila místo od místa, takže například v Ostravě se v roce 2011 lidé radovali a vesele sáňkovali, protože jim tam napadlo třicet centimetrů, zatímco na některých místech země ten den nebylo po sněhu ani památky.

Většinou na Silvestra není moc sněhu, není ani výrazná zima. Proto je už zmíněné ochlazení z roku 1978 v meteorologickém světě dodnes považováno za zajímavou událost a pamětníci si vzpomínají, že výrazně zasáhlo do života mnoha lidí.

Například Němci dodnes ten den označují za den sněhové katastrofy, protože tam na severu napadlo sněhu tolik, že byl téměř paralyzován běžný život. Čeští meteorologové už tehdy tušili, co nás čeká a tak v rozhlase a v televizi varovali lidi, kteří se chystali noc strávit mimo domov, aby se připravili na prudké ochlazení. A to bylo opravdu prudké. Některé stanice zaznamenaly, že se za noc změnila teplota o třicet čtyři stupňů.

Výsledek? Zamrzla Labská vodní cesta, uhlí v elektrárnách, praskaly vodovodní trubky, situace v zásobování energiemi začala být špatná. Mrazy pak trvaly měsíc, takže se děti radovaly, protože  byly vyhlášeny prázdniny, kterým se tehdy říkalo uhelné. Jinými slovy, nebylo uhlí, tak se nemuselo do školy.

Naopak loni teploty na Silvestra místy rostly k deseti stupňům a ráno lidi vracející se z oslav místy překvapila ledovka.

Silvestr si tedy sice většina  lidí představuje jako den, kdy je krajina  bílá a mráz kreslí na oknech čarokrásné obrázky, ale tuhle představu mají už jen z knížek a filmů. Realitou je, že počasí je poslední den roku zpravidla dobrodružné a ne moc vlídné.

počasí Silvestr
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.