Polovodičové relé a jeho využití
Ilustrační foto: Shutterstock

Polovodičové relé a jeho využití

25. 11. 2021

Polovodičové relé je bezkontaktní spínač skládající se z mikroelektroniky, diskrétních elektronických zařízení a výkonových elektronických zařízení. Izolace mezi řídicí svorkou a zátěžovou svorkou je zajištěna oddělovacím zařízením. Vstup polovodičového relé využívá malý řídicí signál k přímému řízení velké proudové zátěže.

Co je to relé?

Polovodičové relé je nový typ bezkontaktního spínacího zařízení sestávajícího výhradně z elektronických polovodičových součástek. Využívá spínací charakteristiky elektronických součástek, jako jsou spínací tranzistory a triaky. Může dosáhnout účelu zapínání a vypínání obvodu bezdotykově a bez jiskry, proto se také nazývá "bezkontaktní spínač". Polovodičové relé je čtyřsegmentové aktivní zařízení, kde dvě svorky jsou řídicí vstupní svorky a druhé konce jsou řídicí výstupní svorky. Má jak funkci zesílení, tak funkci izolace. Vhodné pro řízení pohonů s vysoce výkonnými spínači. Má vyšší spolehlivost než elektromagnetická relé a nemá kontakt, dlouhou životnost a vysokou rychlost. Má malý zásah do vnějšího světa. 

Jaká je role polovodičových relé?

Přestože je na trhu mnoho typů polovodičových relé, jejich činnost je v podstatě podobná. Skládá se především ze tří částí: vstupní (řídicí) obvod, hnací obvod a výstupní (zátěžový) obvod. Vyhrazená polovodičová relé mohou být vybavena ochranou proti zkratu, ochranou proti přetížení a ochranou proti přehřátí a kombinací logicky zpevněného obalu lze realizovat inteligentní moduly požadované uživateli a přímo používané v řídicím systému.

Polovodičová relé jsou široce používána v počítačových periferiích, systémech konstantní teploty, řízení teploty, řízení ohřevu elektrické pece, řízení motoru, CNC strojích, systémech dálkového ovládání, zařízení průmyslové automatizace; světelné signály, stmívání, scintilátory, systémy řízení jevištního osvětlení. Dále je řelé využíváno pro lékařské vybavení, kopírky, automatické pračky, automatická protipožární ochrana, bezpečnostní systémy a výkonové kondenzátorové spínače, které jsou kompenzovány na síťový účiník atd., stejně jako pro aplikace odolné proti výbuchu, vlhkosti a korozi v chemických a uhelných dolech.

Polovodičová relé nemají žádné mechanické části a polovodičová zařízení fungují jako kontakty. Protože neobsahují žádné pohyblivé části, mohou pracovat v prostředí s vysokou úrovní otřesů a vibrací díky součástem, které tvoří polovodičové relé. Jeho vlastní vlastnosti určují dlouhou životnost polovodičového relé a vysokou spolehlivost.

technologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...