Očkování proti koronaviru není jediné, které si letos zaslouží pozornost
Ilustrační foto: Pexels

Očkování proti koronaviru není jediné, které si letos zaslouží pozornost

1. 12. 2021

I když je covid-19 zdaleka nejvýraznější současnou infekční nemocí, původci dříve známých nemocí nikam nezmizeli a nevyplácí se, když rizikovou skupinu zastihnou nepřipravenou.

Výskyt pneumokokových infekcí je vyšší od října do května, což se kryje s chřipkovou sezonou. Co dalšího mají pneumokok a chřipka společného a proč je očkování proti nim pro seniory bezplatné?

S vyšším věkem se pojí fenomén slábnutí imunity, což se projevuje zvýšenou vnímavostí k infekčním chorobám. A bohužel i jejich horším průběhem. To vše v kombinaci s nízkou proočkovaností seniorů může být příčinou jejich vysoké úmrtnosti na pneumokokové infekce anebo chřipku. Velmi pravděpodobně máte už zkušenosti s chřipkou, a tak je zbytečné vysvětlovat, jak se projevuje. Možná také víte, že to, co se jako chřipka často nesprávně označuje, je rýma, banální onemocnění, jehož původce zahubí tělesná teplota vyšší než 37,0 °C, a proto nezpůsobují systémová nemocnění.

Proč se letos zaměřit i na pneumokok

Chřipka přijde s epidemií a zase odejde, jenže pneumokok osidluje nosohltan 5–10 % zdravých dospělých a 20–40 % dětí. Jeho sérotypy se v kolonizovaném nosu a krku během roku postupně mění a odtud se kapénkami šíří do okolí při smíchu, kašli nebo mluvení. Také dokáže proniknout do těla nosiče po původně virovém onemocnění a vyvolat zánět středního ucha, mozkových blan, sepsi nebo mezi seniory rozšířený a obávaný zápal plic.  

Pět faktů, které byste měli o pneumokoku vědět:

Fakt první: Pneumokok je běžná bakterie

Pneumokok neboli odborně Streptococcus pneumoniae je bakterie, která se v populaci vyskytuje naprosto běžně. Její zákeřnost tkví v tom, že se přenáší kapénkovou cestou. Přenašeči mohou být i lidé, kteří nevykazují žádné příznaky onemocnění. Bakterie se často zabydlí na sliznicích a vyčkává, než je lidský organismus oslaben například nachlazením či chřipkou, a může zapříčinit širokou škálu onemocnění. Nejčastěji pneumokok napadá malé děti a seniory starší 65 let.

Fakt druhý: Pneumokok způsobuje i velmi vážná onemocnění

Akutní zánět středního ucha je nejčastější zánět v raném dětském věku, který se v nejhorších případech může vyvinout až v meningitidu. Dalšími vážnými nemocemi, které může tato bakterie zapříčinit, jsou například zánět kostí, otrava krve, sepse nebo zápal plic, který je velmi nebezpečný pro lidi v seniorském věku.

Invazivním pneumokokovým onemocněním čelilo minulý rok 247 pacientů, z nichž nejvíce bylo seniorů. Ačkoliv nemocných v minulém roce ubývalo, neznamená to, že bakterie pneumokoku je zcela na ústupu. Spíše je to logický dopad protipandemických opatření, kvůli kterým se lidé méně stýkali, tudíž tolik nedocházelo k přenosu bakterie.

Fakt třetí: Proočkovanost v České republice je nízká

V České republice je dlouhodobě proočkovanost proti pneumokoku nízká. V roce 2018 u malých dětí dosahovala 64,8 % a u seniorů pouze 13,7 %. Česká republika zaostává za mnoha evropskými státy, například na Slovensku nebo v Maďarsku se proočkovanost dětí drží nad 95 %, dále je vyšší procento proočkovanosti dětí ve Švédsku, ale i v rozvojových zemích jako Senegal nebo Eritrea.

Fakt čtvrtý: Není nutné přeočkování

Na rozdíl od očkování proti sezonní chřipce není třeba očkování proti pneumokoku u dospělých opakovat každý rok. U dětí je tomu trochu jinak a proti pneumokokům se očkují ve věku od 6 týdnů do 7 měsíců věku dvěma dávkami a třetí dávka se aplikuje v období od 11 do 15 měsíců.

Fakt pátý: Pneumokoková onemocnění mají sezonní průběh

Pneumokok má stejně jako chřipka roční období, ve kterých mu počasí obzvlášť přeje. Maximum jejich výskytu je v pozdním podzimu a v zimních měsících. Proti pneumokokům je možné očkovat se po celý rok. Nejste-li ještě naočkovaní proti chřipce, můžete se nechat zároveň naočkovat i proti pneumokoku.

Rada na závěr
Pokud o očkování uvažujete, kontaktujte svého praktického lékaře, který vám poradí, jak dál. Stačí se pouze rozhodnout a nechat se naočkovat. V této nelehké době je důležité myslet na prevenci a pro zdraví udělat všechno potřebné.

 

PP-PRE-CZE-0296

očkování zdraví
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...