Johnny Hallyday: Elvis, skandály, 
pět manželek, ale i Čestná legie

Johnny Hallyday: Elvis, skandály,
pět manželek, ale i Čestná legie

14. 6. 2013
Nikdy se netajil tím, že kopíruje svůj velký vzor. Ještě jako teenager se rozhodl, že bude francouzským Elvisem Presleym a v linii napodobování úspěšně pokračuje dodnes. Přestože měl sympatický, ženami stále obletovaný zpěvák a herec Johnny Hallyday v poslední době velké zdravotní problémy, s nepřízní osudu se popral a na pódia se vrátil.

Recenzenti ho po celá léta trhají na kusy – jeho produkci hodnotí jako nestoudně nepůvodní, vyzývavě americký komerční brak. Ano, je fakt, že jde většinou o notoricky známé coververze amerických hitů opatřené francouzským textem. Přesto po Johnnym zejména Francouzky vždy šílely a na jeho koncerty chodí pravidelně tisíce lidí. A zájem je o něj i teď, přestože Hallyday, který se narodil 14. června 1943, slaví už sedmdesáté narozeniny.

Vytrvalá hvězda francouzské hitparády

Narodil se v okupované Belgii jako Jean-Phillippe Smet a vyrůstal u své tety, jejíž dcera baletka se provdala za amerického tanečníka Lee Hallydaye. V roce 1959 se z obdivovatele krále Elvise stal Johnny Hallyday, který měl jediný cíl – dobýt svět jako zpěvák rock'n'rollu.

Hned následující rok vydal svůj první hit Souvenirs. Kola showbyznysu jako by se od té doby přestala otáčet, protože o čtyřicet let později Hallyday opanoval francouzskou hitparádu i výroční hudební ceny za rok 2000 s albem Sang pour sang (Krev za krev). Jeho dvojité CD s názvem A la vie, a la mort (Na život, na smrt) vydané v roce 2002 pak už po měsíci získalo diamantovou desku za více než milion prodaných exemplářů.

Unikl hrobníkovi z lopaty – a zpívá dál

Po šedesátce byl nucen ubrat plyn a to především ze zdravotních důvodů. V létě 2009 mu lékaři odstranili zhoubný nádor na tlustém střevě a s vážnými problémy se potýkal i koncem téhož roku. V listopadu mu lékaři v Paříži operovali vyhřezlou meziobratlovou ploténku a kvůli komplikacím způsobeným infekcí musel být zpěvák v prosinci znovu operován v Los Angeles. Hallyday tehdy zrušil své turné, které mělo být jeho posledním a údajně jen o vlásek unikl smrti.

„Propadl jsem se do propasti a pomalu z ní vystupuju, ne bez námahy. Jsem velmi křehký, ale zároveň velmi silný. Mohu zemřít, nebo mohu žít, závisí to na tom, jak jsem milován,“ vyznal se tenkrát.

Nejen hudba, ale i filmové plátno

Po překonání zdravotních problémů Hallyday úspěšně restartoval svoji hudební kariéru. Nejprve ukončil dvacetiletou spolupráci se svým producentem Jeanem-Claudem Camusem a najal si nového producenta Gilberta Coulliera. V roce 2011 vydal Johnny nové album s názvem Jamais seul (Nikdy sám). „Je to album, které mi leží na srdci, protože se jedná o návrat ke kořenům rocku a blues. To je to, co mi dalo chuť dělat tohle povolání a dává mi chuť pokračovat,“ řekl nezničitelný Hallyday a na podporu alba vyjel na světové turné.

Prosadil se také na stříbrném plátně. Poprvé se před kamerou objevil v epizodní roli v roce 1955 ve francouzském thrilleru Ďábelské ženy. Před čtyřmi lety slavil úspěch jako mstitel v thrilleru Vengeance (Pomsta), který natočil hongkongský režisér Johnnie To.

Rychlá auta, drogy a zástupy milenek

K Johnnymu vždy neodmyslitelně patřila klišé spojovaná s populárními rockery – rychlá auta, drogy... a ženy. Držitel řádu Čestné legie v roce 2002 úspěšně dorazil do cíle rallye Paříž-Dakar v roli navigátora a jeho celoživotní zálibou jsou silné vozy. V minulosti měl problémy se závislostí na kokainu a alkoholu a kromě početného zástupu milenek byl také pětkrát ženatý. Syna Davida (1966) má s první manželkou, zpěvačkou Sylvií Vartanovou, dceru Lauru (1983) ze vztahu s herečkou Nathalií Bayeovou. Nyní je ženatý s o třicet let mladší modelkou Laeticií Boudonovou.

Mediálně sledovanou kauzou byla zpěvákova snaha o získání belgického občanství kvůli nižším daním. Svého záměru se Hallyday nakonec vzdal s tím, že „zůstane Francouzem“.

 

Znásilnění? Takovými boudami se zabýváme
pravidelně, usmívá se Johnnyho advokát
Johnny Hallyday je miláčkem žen, které mu rády plní všechna přání, ale také mu občas pěkně zavaří. Jeden příklad za všechny. V roce 2003 na něj podala žalobu čtyřiatřicetiletá hosteska Marie-Christine, kterou zpěvák zaměstnával. Tvrdila, že ji Hallyday před dvěma lety znásilnil v jihofrancouzském Cannes na luxusní jachtě. Rockový idol prý po večeři notně ovíněný vtrhl do její kabiny a donutil ji k pohlavnímu styku. Žalobu však podala se zpožděním, neboť byla údajně ve stresu a v depresi a ponechávala si čas na rozmyšlenou. Hallydayův advokát Daniel Vaconsin obvinění odmítl s tím, že to není poprvé, co se nějaká žena snaží na jeho klienta ušít boudu. „Za sedmnáct let, co pracuju pro Johnnyho, se takovými případy zabýváme pravidelně,“ poznamenal s klidem. Hostesčin právník naopak požadoval pro svou klientku za stažení žaloby v přepočtu 17 milionů korun. Marně, zpěvák vyšel ze sporu bez újmy.


Divoký koncert skončil zatýkáním
a pak i soudními rozsudky

Byla to mimořádná hudební událost, která ale rychle přerostla do srážek s příšlušníky Veřejné bezpečnosti i StB. Totalitní režim pak průběh koncertu zneužil k tvrdému celostátnímu tažení proti takzvaným vlasatcům a máničkám, jejichž kadeře padaly pod policejními nůžkami. A někteří lidé dopadli mnohem hůř.

Co přesně se stalo? Na sklonku června 1966 vystoupila v Lidových sadech v Liberci francouzská rocková hvězda Johnny Hallyday. Francouz způsobil až nečekaně velký rozruch. První incident kolem jeho vystoupení se odehrál už na začátku koncertu. Mnozí fanoušci totiž neměli peníze na vstupenky a snažili se do areálu dostat přes plot. Časem začalo být amfiteátru příliš těsné a nebezpečno, lidé se tlačili, aby se dostali co nejblíže ke zpěvákovi. Vzduchem létaly i kelímky od piva naplněné drny, objevily se také zapálené noviny. Otázkou je, zda to nebylo dílo provokatérů.

 Koncert nakonec rozehnala Veřejná bezpečnost a následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Začaly výslechy a zatýkání i trestní stíhání. Okresní soud v Liberci vynesl v srpnu 1966 šest nepodmíněných trestů od deseti měsíců do roku a půl. Dvanáct mladých lidí vyvázlo s podmínkou.

Soudní jednání provázela ostrá propagandistická kampaň a rozsáhlá policejní akce zaměřená proti mladým mužům nosícím dlouhé vlasy, což komunistický režim z duše nesnášel.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.