Detroit vyhlásil největší
bankrot v dějinách USA

Detroit vyhlásil největší
bankrot v dějinách USA

19. 7. 2013

Slavné americké průmyslové město Detroit, v němž sídlí automobilky jako Ford či General Motors, požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Podle soudních dokumentů jde o největší městský bankrot v dějinách Spojených států. Žádost podal krizový finanční manažer Detroitu Kevyn Orr, jehož správcem zadluženého města už dříve určil stát. Dluhy Detroitu se odhadují na 18,5 miliardy dolarů (asi 365,7 miliardy Kč).

Guvernér státu Michigan Rick Snyder v soudních dokumentech uvedl, že vyhověl žádosti krizového manažera podat návrh na konkurz v rámci kapitoly devět tamního úpadkového zákona. „Je jasné, že finanční potíže Detroitu se bez tohoto kroku nedají řešit,“ citovala Snydera agentura Reuters.

Detroit, ve kterém kdysi žily dva miliony lidí, se proslavil zejména automobilovým průmyslem. Nyní je naopak symbolem hospodářské krize ve Spojených státech a vyhlášením bankrotu se pravděpodobně začíná psát úplně nová kapitola města.

Detroit je nyní nejchudším velkým městem v USA a více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby. Ve městě podle agentury Reuters dochází k rozkladu základních služeb, jako jsou policie a požární sbor.

Míra zločinnosti je v Detroitu nejvyšší z amerických velkoměst. Ve městě nefunguje 40 procent veřejného osvětlení a v provozu je pouze třetina městských sanitek.

bankrot USA
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.