„Je to moje poslání,“ řekl hrdina
Terry Fox a vyběhl napříč Kanadou

„Je to moje poslání,“ řekl hrdina
Terry Fox a vyběhl napříč Kanadou

28. 7. 2013

Stal se symbolem boje proti rakovině. V 18 letech přišel Kanaďan Terry Fox kvůli této chorobě o nohu, ale svůj život, osobní i sportovní, nezabalil. Rozhodl se, že poběží napříč Kanadou a uspořádá sbírku finančních prostředků na výzkum rakoviny.

Chtěl dodat nemocným lidem naději

Po tréninku a pečlivé přípravě vyrazil 12. dubna 1980 ze St. John’s na východním pobřeží provincie Newfoundland na Maraton naděje. Chtěl tak překonat bezmocnost a dodat sobě i jiným odvahu v boji se zákeřnou nemocí. „Je to moje poslání, oznámil.

Čelil nepřízni počasí, sněhu, plískanicím, zpočátku i veřejnému nepochopení. Za 143 dní uběhl 5373 kilometrů, denně absolvoval v průměru 42 kilometrů, dávku prakticky rovnou maratonu, a pro veřejnost byl národním hrdinou. 

Dál už to nešlo... Vlajky visely na půl žerdi

U Thunder Bay v Ontariu však 1. září musel svůj běh ukončit. Rakovina se vrátila, tentokrát do plic, a 28. června následujícího roku ho definitivně přemohla. Všechny kanadské vládní budovy stáhly vlajku na půl žerdi...

Terry se stal nejmladším držitelem Řádu Kanady, nejvyššího civilního vyznamenání země. Na jeho počest se v desítkách států konají každoročně Běhy Terryho Foxe, humanitární akce, jejichž smyslem je vyjádřit solidaritu s lidmi nemocnými rakovinou a pomoci v boji proti ní. Ten první se uskutečnil už 13. září 1981.

Statečný muž, na kterého svět rozhodně nezapomněl, by teď, 28. července, oslavil 55. narozeniny.

 

Klobouk dolů, Terryho běh
vynesl půl miliardy!
Základní finanční metou Terryho Foxe běžícího napříč Kanadou byl výnos milion dolarů. Tomu Terry pevně věřil. V hloubi duši si však přál a modlil se za částku daleko vyšší. K všeobecnému úžasu se konečný výtěžek Terryho běhu vymrštil na fantastických 24,6 milionu dolarů (takřka půl miliardy korun)! Následující charitativní Běhy Terryho Foxe přinášejí každý rok na konto boje proti rakovině další obrovské sumy.

hrdinové rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.