Puč sudetských Němců byl potlačen, 
ale pohraničí stejně brzy padlo

Puč sudetských Němců byl potlačen,
ale pohraničí stejně brzy padlo

11. 9. 2013

Stalo se to jen pár hodin po Hitlerově fanatickém projevu na závěr sjezdu NSDAP v Norimberku. Německý vůdce obvinil Prahu z toho, že útiskem sudetských Němců vytváří nesnesitelnou atmosféru a přispívá k zostřování mezinárodní situace – proto vyzývá sudetské Němce ke vzpouře.

Vzápětí, v noci ze 12. na 13. září 1938, vypukl v českém pohraničí pečlivě připravovaný a Berlínem financovaný pokus o puč sudetských Němců vedených krajním nacionalistou Konradem Henleinem. Od tohoto dramatu uplynulo 75 let.

Kondrad Henlein uprchl do Německa

Přestože československá vláda proti stoupencům velkoněmecké myšlenky ihned rázně zasáhla a nepokoje za dva dny potlačila, v rozbití státu nacistům nezabránila. Henlein, stejně jako další vedoucí činitelé jeho Sudetoněmecké strany, uprchl do Německa.

Tam připravil 14. září na Hitlerovu žádost, vyvolanou jeho chystanou schůzkou s britským premiérem Nevillem Chamberlainem, nátlakové prohlášení, že obsahem dalších jednání o sudetoněmecké otázce může být jen předání českého pohraničí Německu.

Tvrdý nátlak britského a francouzského vyslance

Následující den na jednání s Chamberlainem pak Hitler požadoval, aby Německu byla postoupena území s více než 50 procenty německého obyvatelstva. Vláda premiéra Milana Hodži tento požadavek nejprve odmítla. Po tvrdém nátlaku britského a francouzského vyslance na prezidenta Edvarda Beneše ale vyslovila 21. září s odstoupením požadovaných území souhlas.

V noci na 30. září pak nejvyšší představitelé Británie, Francie, Itálie a Německa podepsali Mnichovskou dohodu, která plně akceptovala německé územní požadavky vůči Československu. Naše vláda týž den mnichovský diktát přijala.

2. světová válka Hitler
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.