Revolta vězňů ve vyhlazovacím táboře
Sobibor začala v krejčovské dílně

Revolta vězňů ve vyhlazovacím táboře
Sobibor začala v krejčovské dílně

13. 10. 2013

Tahle vzpoura nakonec přinesla spásu jen necelé padesátce lidí. Přesto to ale byl vedle povstání v Treblince jeden z nejúspěšnějších masových útěků z vyhlazovacích táborů za druhé světové války.

Likvidační Operace Reinhard

Ostře střežený tábor poblíž východopolské vesnice Sobibor nechali nacisté vybudovat na jaře 1942. Vznikl v rámci Operace Reinhard, jak se nazýval plán na likvidaci polských židů. Kromě nich se v této továrně na smrt ocitli také židé z Německa, Rakouska, Česka či Slovenska.

Na jaře 1943 začal mezi vězni vznikat plán revolty pro případ, že by se Němci rozhodli tábor i s jeho nedobrovolnými obyvateli zlikvidovat. V té době navíc do Sobiboru dorazila skupina vojenských zajatců z Minsku, kteří měli potřebné zkušenosti z bojů na východní frontě.

Ovládnout hlavní bránu se nezdařilo

Revolta propukla přesně před 70 lety, 14. října 1943 odpoledne v krejčovské dílně. Její pracovníci se lstí zmocnili pistole jednoho z Němců. Posléze povstalci zabili několik dozorců, ale zmocnit se hlavní brány tábora, jak plánovali, se jim nepodařilo. Místo toho se vězni vydali na útěk dírou v plotě.

Zhruba třem stovkám uprchlíků se i přes palbu strážných a výbuchy nášlapných min podařilo doběhnout do nedalekého lesa. V následujících dnech byla řada z nich chycena a na místě zastřelena.

Život si nakonec zachránilo jen 46 lidí

Podle stránek Muzea bývalého vyhlazovacího tábora Sobibor se konce války dožilo pouze 46 osob z těch, které se do masového útěku zapojily.

Po vzpouře se německé orgány rozhodly tábor v Sobiboru zničit. Za celou dobu jeho existence tady přišlo o život 170 až 250 tisíc lidí.

2. světová válka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%