Američané si nejvíce cení Kennedyho, 
ale do Bílého domu by chtěli Reagana

Američané si nejvíce cení Kennedyho,
ale do Bílého domu by chtěli Reagana

16. 10. 2013

Kouzlo Johna F. Kennedyho ve Spojených státech pořád trvá. Američané ho stále uznávají ze svých prezidentů nejvíce. Kdyby si ale měli zvolit, koho by si opět přáli hlavou státu, vyhrál by u nich Ronald Reagan. Vyplývá to z průzkumu, o kterém informoval internetový server Politico. Průzkum se uskutečnil v souvislosti s vydáním nové knihy o Kennedym, od jehož zavraždění uplyne letos 22. listopadu 50 let.

Hodnocení druhé poloviny 20. století

Přes 2000 účastníků průzkumu mělo ohodnotit americké prezidenty vládnoucí od roku 1950 do roku 2000 na stupnici od 0 do 10. Kennedy získal v celkovém součtu nejvíce bodů – 7,6, druhý skončil Ronald Reagan (6,9), za ním Dwight Eisenhower (6,8) a Bill Clinton (6,7). Ostatní prezidenti nepřekročili hranici pěti bodů.

Kdyby se mohl nějaký z žijících či už zesnulých prezidentů vrátit do čela státu, nejvíce dotazovaných by si ale zvolilo Reagana (24 procent). Po něm v žebříčku následuje Clinton (21 procent), Kennedy (13 procent) a Abraham Lincoln (9 procent).

Překvapující zjištění amerického politologa

Novou knihu o Kennedym představil v úterý ve Washingtonu její autor, politolog Larry Sabato. V díle nazvaném The Kennedy Half Century: The Presidency, Assassination, and Lasting Legacy of John F. Kennedy (Kennedyho půlstoletí: Prezidentství, Atentát a Přetrvávající odkaz Johna F. Kennedyho) se opět zabývá okolnostmi smrti prezidenta a přináší některá nová odhalení. Na více než 600 stránkách ale rovněž řeší, jak na něj navázali jeho následovníci a čím se od něj ostatní prezidenti inspirovali.

Sabato na knize pracoval více než pět let a nová zjištění ohledně Kennedyho odkazu ho překvapila. „Ta vůbec nejdůležitější věc nemá nic společného s atentátem, ale jde o to, že i když šlo u Kennedyho o velmi zkrácené tragické prezidentství, on vlastně stále ještě žije už padesát let prostřednictvím svých devíti nástupců.“

JFK USA
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.