Britské princátko je pokřtěno. 
Rodiče se odklonili od tradice

Britské princátko je pokřtěno.
Rodiče se odklonili od tradice

23. 10. 2013

Ve Svatojakubském paláci v Londýně byl pokřtěn budoucí následník britského trůnu princ George. Soukromé ceremonie se zúčastnilo 22 pozvaných, včetně královny Alžběty II. Nechyběli také přátelé rodičů, prince Williama a jeho ženy Kate.

Prince pokřtil vodou z řeky Jordán duchovní vůdce anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Podle křesťanské tradice byl v Jordánu pokřtěn Ježíš. Tříměsíční George je po dědečkovi, princi Charlesovi, a po svém otci třetím v pořadí následníků na trůn, na němž nyné sedí jeho prababička Alžběta II.

Tentokrát se křtilo jinde

Křtu se zúčastnil vedle královny a jejího manžela prince Philipa také princ Charles a jeho žena Camilla, Williamův bratr princ Harry a další členové královském rodiny. Přítomni byli rodiče Kate, Carole a Michael Middletonovi, její sestra Pippa a bratr James.

Královna, stejně jako princ Charles a princ William, byla pokřtěna v Buckinghamském paláci. William a Kate se ale rozhodli pro křtiny v poměrně malé Královské kapli, kde byla vystavena rakev princezny Diany, Williamovy matky, před jejím pohřbem v roce 1997.

Neokázalost křtu kontrastuje s horečnou atmosférou, která obklopovala očekávané Georgeovo narození. Média také spekulují, že skromnější křest souvisí i s tím, že William je vůči médiím ostražitý od smrti své matky, která byla dlouhodobým cílem bulvárního tisku.

Také výběr kmotrů byl odlišný

I volba kmotrů je určitým odklonem od tradice, když obvykle jimi bývali představitelé královské rodiny. Kmotrů bylo sedm a jsou jimi Williamova sestřenice Zara Tindallová, Oliver Baker, přítel rodičů ze studií na univerzitě St Andrews, kamarádka Kate ze střední školy Emilia Jardine-Patersonová, blízká přítelkyně princezny Diany Julia Samuelová, bývalý tajemník vévody a vévodkyně z Cambridge Jamie Lowther-Pinkerton, William van Cutsem, který je Williamovým kamarádem z dětství, a Hugh hrabě Grosvenor.

Princ George se ve středu objevil na veřejnosti poprvé od chvíle, kdy se s ním rodiče představili po jeho narození před londýnskou porodnicí. Měl na sobě repliku krajkové košilky, kterou v roce 1841 pořídila královna Viktorie pro křest své nejstarší dcery. Princ William byl ještě v roce 1982 pokřtěn v originální košilce, která je však nyní již tak vetchá, že královský palác nechal pořídit kopii. Během ceremonie Pippa četla úryvek z evangelia svatého Lukáše a princ Harry z evangelia svatého Jana.

Jedl se svatební dort z roku 2011

Přestože šlo o soukromou ceremonii, před Svatojakubským palácem i před Kensingtonským palácem, kde William, Kate a George bydlí, se shromáždily desítky lidí. Po křtu uspořádali princ Charles s Camillou v paláci Clarence House pro účastníky odpolední čaj. Servírovala se část dortu ze svatby Williama a Kate v roce 2011, která byla speciálně uchována pro příležitost křtu.

Oficiálním fotografem křtu byl známý fotograf hollywoodských hvězd a rockových hudebníků Jason Bell. Po křtu měl za úkol vyfotografovat i první skupinový portrét za více než sto let, na kterém jsou čtyři generace královské rodiny – od George po královnu Alžbětu II. Snímky ze křtu by měly být zveřejněny ve čtvrtek.

Kate a William královská rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.