Cítil jsem nekonečný
výkřik, řekl malíř Munch

Cítil jsem nekonečný
výkřik, řekl malíř Munch

22. 1. 2014

Norský malíř a grafik Edvard Munch patřil k nejvýznamnějším představitelům expresionismu ve výtvarném umění. Řada jeho prací je naplněna úzkostí z osamění a tísnivou melancholií, tedy pocity, které Munch sám často zažíval.

Jak vznikla ikona expresionismu

Své nejznámější dílo, Křik, namaloval poprvé v roce 1893. „Šel jsem po cestě se dvěma přáteli, začalo zapadat slunce, obloha náhle krvavě zrudla. Zastavil jsem se, opřel jsem se o plot k smrti unaven. Obloha nad modročerným fjordem plála šarlatem krve. Moji přátelé šli dál a já tam zůstal stát chvějící se úzkostí – a cítil jsem, jak přírodu prostupuje silný, nekonečný výkřik,“ popsal Munch okolnosti vzniku díla, považovaného za ikonu expresionismu.

Později vytvořil ještě další tři varianty Křiku. V květnu 2012 byla jedna z nich vydražena za rekordních 119,9 milionu dolarů, tedy více než 2,4 miliardy korun.

Ze strojařiny na výtvarnou akademii

Edvard Munch se narodil 12. prosince 1863 v osadě Adalsbruk na jihu Norska. Na vysoké škole začal studovat strojařinu, ale po roce se přes nesouhlas svého otce rozhodl vyměnit technickou školu za výtvarnou akademii. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let 19. století podnikl cestu do Paříže a Berlína, přičemž Německo se mu posléze stalo druhým domovem.

Munch zemřel před 70 lety, 23. ledna 1944, krátce po svých osmdesátinách. Své rozsáhlé dílo čítající mimo jiné na 1000 maleb, 15 400 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch odkázal Oslu. Od roku 1963 je umístěno v Munchově muzeu, které bylo v norské metropoli otevřeno u příležitosti stého výročí umělcova narození.

malíři výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.