William Burroughs: kritici mu
nerozuměli, mladí ho milovali

William Burroughs: kritici mu
nerozuměli, mladí ho milovali

3. 2. 2014

Po Jamesi Joyceovi byl jedním z nejosobitějších tvůrců anglicky psané literatury. Spolu s Allenem Ginsbergem a Jackem Kerouakem stál v centru hnutí beatniků. A jeho experimentální román Nahý oběd z roku 1959 připravil půdu pro undergroundovou revoluci v USA.

Nahý oběd vyšel až po dvou soudech

Americký spisovatel William Seward Burroughs vnesl do literatury drogy, tuláky, jazyk ulice, slang a erotickou otevřenost. Stal se kultovní osobností pro celé generace nespokojené mládeže. Jeho psaní bouralo hranice stylu a obsahu. Skvěle však formovalo pocity odcizení mladých Američanů, zvláště po vydání knihy Nahý oběd, jež nahlíží do mysli feťáka a poskytuje dramatický obraz světa narkomanů a lidí na hraně zákona. Kerouac knize vymyslel název a na přípravě finální verze se podílel i Allen Ginsberg. Román napsaný mezi lety 1953–1959 mohl v USA vyjít až v roce 1962, když byl úspěšně obhájen na dvou soudech o cenzuru v Bostonu a v Los Angeles. 

Spisovatelův jedinečný styl mu ihned vynesl místo v literární historii. Jeho knihy byly však natolik divné a odlišné, že je oficiální kritika přijala až v druhé polovině šedesátých let. A jeho věhlas přetrvával dlouho poté, co opustil literární výsluní Paříže, Londýna a New Yorku a uchýlil se k samotářskému životu v kanadském Lawrence.

Nešťastnou náhodou zastřelil manželku

Od narození  Williama Sewarda Burroughse nás dělí rovné století. Přišel na svět 5. února 1914 v St. Louis ve státě Missouri. Své schopnosti využil k útokům na stávající společenský řád, jak je patrno už v prvotině Feťák (1953). Burroughs, sám drogově závislý homosexuál, jenž vyzkoušel snad všechny druhy psychotropních látek, pocházel z prominentní rodiny. Na Harvardu studoval literaturu, archeologii a antropologii a posléze, unavený akademickým světem, vystřídal řadu zaměstnání. Pracoval jako barman, redaktor i jako detektiv...

Jeho osobní život byl stejně chaotický jako jeho psaní. První manželství s Ilse Kapperovou skončilo rozvodem v roce 1946. A další svazek s Joan Wollmerovou ukončil bizarní incident, při kterém ji Burroughs nešťastnou náhodou v roce 1951 zastřelil. Měli spolu syna Williama, který také psal a hodně pil a zemřel v roce 1981.

Literát Burroughs, který psal romány, sbírky krátkých povídek a eseje, ale také maloval obrazy, skonal 2. srpna 1997 v kanadském Lawrence. Bylo mu 83 let.

spisovatelé výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.