Heroin je jako epidemie, 
potvrzuje hercova smrt

Heroin je jako epidemie,
potvrzuje hercova smrt

4. 2. 2014

Smrt oscarového herce Philipa Seymoura Hoffmana na předávkování narkotiky je velkým šokem a jen potvrzuje rozrůstající se epidemii užívání heroinu po celých USA. Šestačtyřicetiletý Hoffman, otec tří dětí, byl považován za jednoho z nejlepších charakterních herců své generace. V neděli byl objeven mrtvý na podlaze svého bytu s injekční stříkačkou zapíchnutou v paži. V bytě se našly plné i prázdné sáčky heroinu.

Stále hrozivější čísla

„Heroin je rozrůstající se epidemie, řekl mluvčí americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) Joseph Moses. Počet úmrtí na předávkování heroinem stoupl v USA o 45 procent mezi roky 2006 a 2010, a množství heroinu zabaveného každý rok na americko-mexické hranici v letech 2008 až 2012 vzrostlo téměř čtyřnásobně. „Uživatelé zkoušejí tuto drogu v nižším věku než před pár lety. Zároveň už nejde jen o záležitost měst; heroin se přesunul na venkov i na předměstí, doplnil Moses.

Hoffman se stal druhým známým hercem za poslední měsíce, jehož smrt je spojována s heroinem. Cory Monteith, jednatřicetiletý kanadský herec a hvězda televizního seriálu Glee, zemřel na náhodné předávkování heroinem a alkoholem v hotelovém pokoji ve Vancouveru loni v červenci.

Produkce drogy narůstá

Nová vlna užívání heroinu přichází desetiletí poté, co se New York zbavil nelichotivé pověsti heroinové metropole USA, kterou měl v 70. a 80. letech minulého století. Postupem času se užívání heroinu – mimo jiné i kvůli spojení se šířením viru HIV v 80. letech – stalo v podstatě tabu coby synonymum jisté smrti a silné závislosti.

To se ale mění. Příčinami je zvýšená produkce této drogy v Mexiku, zvýšené množství propašované drogy, a také stoupající počet lidí závislých na lécích na předpis, kteří přecházejí na heroin. Ten je nejen silnější, než předepisované opiáty, ale paradoxně vyjde levněji než léky na předpis na černém trhu.

Právě k tomuto vývoji se loni Hoffman přiznal. Řekl, že znovu spadl do heroinu po krátkém období užívání léků na předpis. Předtím prý byl „čistý“ dvacet let.

Dobrá dávka neexistuje

„Heroin je smrt. Neexistuje nic takového jako dobrá dávka heroinu,“ řekl Moses. „Bohužel je třeba smrt velmi nadaného herce, aby tohle lidem došlo.“

Národní průzkum užívání drog a zdraví loni v září oznámil, že počet Američanů, kteří v uplynulém roce vyzkoušeli heroin, stoupl z 373 tisíc v roce 2007 na 669 tisíc v roce 2012. Z dalších údajů vyplynulo, že nejméně 4,2 milionu Američanů zkusilo heroin alespoň jednou v životě a 23 procent těch, kdo ho vyzkoušeli, propadlo závislosti.


Ze seznamu celebrit, které zemřely
na následky předávkování drogami
RIVER PHOENIX (23)  – americký herec zemřel v říjnu 1993 na předávkování kombinací heroinu a kokainu před prominentním losangeleským klubem Viper Room, který v té době patřil herci Johnnymu Deppovi.
ANNA NICOLE SMITHOVÁ (39) – americká modelka a herečka, zemřela v roce 2007 v jejím hotelovém pokoji na Floridě podle spekulací na předávkování směsí drog a léků.
HEATH LEDGER (28) – australský herec zemřel v roce 2008 ve svém bytě na newyorském Manhattanu zřejmě po předávkování léky na spaní.
JEFF CONAWAY (60) – americký herec, který se proslavil rolí v muzikálu Pomáda, v květnu 2011 zkolaboval ve svém kalifornském domě zřejmě po předávkování léky proti bolesti. Jeho rodina se později rozhodla o jeho odpojení z podpůrných přístrojů.
WHITNEY HOUSTONOVÁ (48) – americká zpěvačka a herečka zemřela v únoru 2012 v kalifornském Beverly Hills. Oficiálně příčinou její smrti bylo náhodné utonutí, úřad koronera také naznačil, že k její smrti přispěla srdeční choroba a užívání kokainu.
CORY MONTEITH (31) – kanadský herec, který se proslavil rolí v hudebním televizním seriálu Glee, zemřel v červenci 2013 v hotelu ve Vancouveru poté, co se předávkoval heroinem a alkoholem.

Hollywood úmrtí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.