Simpsonovi: rodinka, 
která baví svět

Simpsonovi: rodinka,
která baví svět

13. 2. 2014

Chtěl být spisovatelem takzvané seriózní literatury. Nakonec ale americký kreslíř a scenárista Matt Groening prorazil se zábavným animovaným seriálem pro všechny generace. Sága o žluté rodince Simpsonových, která si utahuje z lidské pohodlnosti a sebestřednosti, politiky i celebrit, je jednou z nejúspěšnějších televizních sérií vůbec.

Nápad? Stačila vlastní rodina

Traduje se, že výtvarník Simpsonovy – tedy přihlouplého otce Homera, matku Marge s extravagantním účesem a děti Barta, Lízu a Maggie – vymyslel během patnácti minut, když čekal na producenta televize Fox. Pro nápad ani nechodil daleko, „vytěžil“ prý vlastní rodinu. Postavy nesou jména jeho blízkých, uličník Bart je pak autorovým alter egem. Život pětičlenné rodiny i dalších figurek pak zasadil do fiktivního městečka Springfield.

První epizoda Simpsonových vznikla v roce 1989, postavy se ale na obrazovce objevily už v roce 1987 v Show Tracey Ullmanové. Sága je nejdéle vysílaným animovaným seriálem v USA a vystupuje v ní nejvíc celebrit. V roce 2007 měl pak premiéru snímek Simpsonovi ve filmu.

Na paškálu je americký způsob života

Nejen v zábavní branži dnes platí heslo „Kdo se neobjevil v Simpsonových, jako by nebyl“. Své postavičky namluvili třeba Elizabeth Taylorová, Michael Jackson, Elton John či Tony Blair.

Ne vždy však měl tvůrčí tým na růžích ustláno. Někomu se nelíbilo, že seriál zesměšňuje americký způsob života, zpočátku byl pobouřen i prezident George Bush starší, který si obraz hezké americké rodiny představoval o dost jinak. Simpsonovi si také pravidelně utahují z řady institucí vlády, policie, školství či náboženství. Groening v této souvislosti vsadil na vtipnou odvetu – kdo se o seriál otřel, ten si mohl být jistý, že se brzy sám dostane na paškál.

Groening se společně s producentem a scenáristou Davidem Cohenem zasloužil i o další, dnes už také kultovní seriál – Futuramu.  Vtipně pojatý příběh, který se začal vysílat v roce 1999, pojednává o mladíkovi Philipovi, poslíčkovi s pizzou, jenž byl omylem zmražen na tisíc let a probudí se na Silvestra v roce 2999. Jeho prostřednictvím diváci nahlíží do života v daleké budoucnosti.

Geniální seriál na papírovém ubrousku

Matthew Abram Groening se narodil před 60 lety, 15. února 1954 v oregonském Portlandu. Jeho rodina má kořeny v Norsku a Německu. Vystudoval uměleckou školu Evergreen State College ve státě Washington, kterou popisuje jako jakési „hippie zařízení“. V 80. letech přesídlil do Los Angeles s vidinou, že bude hrát v kapele, napíše knihu, stane se slavným a vydělá peníze. „Trvalo mi skoro deset let, než jsem pochopil, že z vážného spisovatelství nic nebude,“ vzpomíná.

Pracoval také pro noviny a od roku 1984 na pravidelném komiksu s názvem Život v pekle (Life in Hell), v němž popisoval, jak je život v Los Angeles bezútěšný. Groening si jej nejdříve tiskl sám, posléze mu komiks zveřejnily noviny Los Angeles Reader a Los Angeles Weekly.

Jeho práce si povšiml televizní producent James Brooks. Zalíbila se mu a pokusil se od Groeninga získat práva. Ten mu je ale nedal a místo toho mu na ubrousek načrtnul úplně nový příběh – Simpsonovy.

Hvězdy na hollywoodském Chodníku slávy

Dvakrát ženatý výtvarník má na svém kontě dvanáct televizních cen Emmy – deset za Simpsonovy a dvě za Futuramu. V roce 2002 získal i prestižní ocenění Reuben Award určené pro nejlepšího karikaturistu roku.

Groening má od roku 2012 také svoji hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu. Následoval tak svá animovaná dítka ze Springfieldu, kteří tam mají hvězdu už od roku 2000.

seriál televize výtvarníci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.