Desatero vysněného domu
podle moderních seniorů

Desatero vysněného domu
podle moderních seniorů

9. 4. 2014

Bezbariérové přístupy vlastního bydlení jsou podle nové studie Ekonomických staveb ve starším věku tím nedůležitějším požadavkem na ideální bydlení. Na snahu o co možná největší soběstačnost v každodenním životě ukazují i další z top desítky vymožeností bydlení pro seniory.

Na vrcholu žebříčku se drží jak podlahové topení, tak například i dálkové ovládání žaluzií a světel. Po zajištění vlastního pohodlí pak myslí starší lidé především na své blízké. Pokoj pro vnoučata, či kvalitní vybavení kuchyně na vaření, i to se dostalo do žebříčku vysněného domu pro starší generaci.

Hlavně snadná dostupnost

Kvalitní život bez nutné závislosti na svých blízkých, tak zní obecný požadavek na bydlení starších lidí. Ideálním domem je přízemní stavba se snadnou dostupností, ve které v nejlepším případě zcela absentují schody. Významnou roli hrají přídavné prvky, jako například sedátko ve sprše či vyvýšená postel. Jako zcela nevhodná se podle studie ukazuje vana, která je podle většiny seniorů nepraktická.

Důležitým kritériem je také poloha obytných místností v blízkosti sociálních zařízení. „Kromě klasického vybavení, kterým každý rodinný dům standardně disponuje, jsou požadavky na speciální vybavení dnes již běžnou normou všech novostaveb. Vycházíme proto našim klientům vstříc a sami navrhujeme zlepšení ergonomie celého prostoru,“ hodnotí Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby. Nelze opomenout ani lokalitu bydlení pro seniory, občanská vybavenost okolí je v mnoha případech nezbytností.

Výhodné soužití generací

Také pohodlí rodiny je důležité kritérium ve vztahu seniorů k bydlení. V představě o ideálním bydlení se to odráží v podobě touhy po pokoji pro vnoučata, kvalitním vybavením kuchyně, nebo dvorku s lavičkou, kde mohou příjemně trávit čas se svými blízkými. „Máme řadu klientů, kteří si na stará kolena chtějí postavit malý přízemní dům na klidné stáří, často v blízkosti bydliště svých dětí,“ hodnotí obchodní ředitel společnosti Martin Protiva. Na seznamu nechybí ani domácí mazlíček, který se stává nezbytnou součástí domácího inventáře.

Ideální variantou, kterou Ekonomické stavby nabízejí, jsou moderní vícegenerační domy, které poskytují oběma generacím dostatek prostoru, ale i soukromí. Spojují tak možnost vytvoření moderního bydlení pro seniora i mladší generaci ke vzájemnému prospěchu a pohodlí.

 

Desatero bydlení podle seniorů
1. přízemní – bezbariérové
2. spižírna
3. sprchový kout se sedátkem
4. elektrické ovládání žaluzií a světel
5. podlahové topení v celém domě
6. polohovací postel
7. pokoj pro vnoučata/rodinu
8. kvalitní trouba
9. zahrádka – dvorek
10. domácí mazlíček

Zdroj: Ekonomické stavby

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%