Meryl Streepová: hollywoodská
hvězda bez hvězdných manýrů

Meryl Streepová: hollywoodská
hvězda bez hvězdných manýrů

22. 6. 2014

Patří k nejúspěšnějším a nejoceňovanějším amerických herečkám. Od mnohých filmových hvězd se ovšem dost liší. Nikdy nebyla klasickým sexsymbolem, nemá hollywoodské manýry, popularitu si nezvyšovala skandály či bouřlivým životem. Její herectví oceňují takřka všichni, říká se o ní, že není role, kterou by nezahrála. Ač byste to do ní neřekli, Meryl Streepová, trojnásobná držitelka Oscara, slaví 22. června pětašedesátiny.

Jedna cena za druhou

Mary Louise Streepová se narodila 22. června 1949 v malém městě Summit ve státě New Jersey. Na střední škole byla premiantkou a věnovala se i opernímu zpěvu, tancovala jako roztleskávačka, přivydělávala si jako servírka. Herecké vzdělání získala na Yaleově univerzitě.

Zpočátku se věnovala divadlu. Na sklonku 70. let ale okusila film a záhy získala první nominaci na Oscara za Lovce jelenů (1978). Zlatá soška na sebe nenechala dlouho čekat a Streepová si ji mohla potěžkat už v roce 1980 za vynikající rozvodové drama Kramerová versus Kramer (s Dustinem Hoffmanem).

V roce 1983 pak přibyl další Oscar za její zřejmě nejslavnější film Sophiina volba, který byl natočen podle románu Williama Styrona. Silný příběh pojednává o ženě, jež má za sebou traumatizující zkušenost z koncentračního tábora.

Třetího Oscara dostala předloni za roli bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady. „Jste až absurdně dobrá. Ať hrajete cokoli, tak ještě zvýšíte laťku a všem nám ostatním to ztížíte,“ řekl jí napůl žertem a napůl vážně při předávání sošky herecký kolega Colin Firth.

Letos za roli ve filmu Blízko od sebe získala již 18. oscarovou nominaci, což z ní v Hollywoodu činí absolutní rekordmanku. Kromě toho má například i osm Zlatých glóbů. Mezi další ceněné filmy Streepové patří Francouzova milenka (1981), Silkwoodová (1983), Zamilovat se (1984), Vzpomínky na Afriku (1985), Pohlednice z Hollywoodu (1990), Smrt jí sluší (1992), Dům duchů (1993), Divoká řeka (1994), Madisonské mosty (1995), Marvinův pokoj (1996), Hodiny (2002), Ďábel nosí Pradu (2006), muzikál Mamma Mia! (2008), Pochyby (2008) či Julie & Julia (2009). Úctyhodná filmografie!

Skromná profesionálka

Její soukromý život nezačal šťastně. Meryl Streepová byla zasnoubena se svým kolegou z filmu Lovec jelenů Johnem Gazalem až do jeho smrti, kdy skonal na rakovinu kostí dne 12. března 1978. Posléze si vzala sochaře Dona Gummera, se kterým má čtyři dospělé děti. Jsou jimi Henry W. (narozen 1979), Mamie (1983), Grace Jane (1986) a Louisa Jacobson (1991). Dcery Mamie a Grace se staly také herečkami. A prvorozenný syn Henry je muzikant a zpěvák.

„Když nehraju, netrpím žádným pocitem či domněnkou, že jsem to nejúžasnější na celém světě. Mám čtyři děti, které mi to neustále připomínají! Nejsem lapena žádnými iluzemi o svých možnostech jako lidská bytost,“ prohlásila Streepová, která je na své potomky silně fixována.

Přesto kariéru brala velmi vážně – vždy byla velmi pracovitá, a jak o ní říkají kolegové, na place naprosto profesionální až perfekcionistická. Role si pečlivě vybírá a raději má v poslední době ty pozitivní.

„Dnes, kdy jsem starší, znám lidi, kteří mají problémy s různými závislostmi. Hranice oddělující to, co předstíráte a co skutečně cítíte, jsou tenčí. Vaše kůže je tenčí. Já už v životě raději vyhledávám veselé věci, stejně tak i role, o tom není pochyb,“ dodala Streepová v rozhovoru pro magazín Total Film.

herecké legendy Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.