Helena Třeštíková: první
dáma časosběrných filmů

Helena Třeštíková: první
dáma časosběrných filmů

22. 6. 2014

Filmová dokumentaristka Helena Třeštíková patří mezi nejznámější osobnosti oboru, proslavily jí hlavně časosběrné dokumentární filmy. Do širšího povědomí veřejnosti vstoupila i díky krátké epizodě ve funkci ministryně kultury. Filmařka, jejíž příběhy jsou srozumitelné i lidem za hranicemi Česka, slaví 22. června pětašedesátiny.

Třeštíková má na svém kontě více než šedesát snímků věnovaných především mezilidským vztahům a sociálním problémům. Velkou pozornost vzbudily například její cykly Manželské etudy (1980-1987) a Manželské etudy po 20 letech (2005).

Je držitelkou řady ocenění z domácích i zahraničních festivalů. Za film René dostala v roce 2008 prestižní cenu Evropské filmové akademie Prix Arte za nejlepší evropský dokument, film Marcela získal cenu za nejlepší evropský dokument na mezinárodním festivalu v Seville (2007). Za volný cyklus Ženy na přelomu tisíciletí obdržela v roce 2002 cenu české filmové kritiky Kristián udělovanou v rámci Febiofestu.

V lednu 2007 překvapila svým angažmá v nejvyšší politice. Tehdy přijala nabídku dělat ministryni kultury v druhém kabinetu Mirka Topolánka. Po šestnácti dnech v ministerské funkci ale rezignovala, údajně kvůli tlakům na personální obsazení ministerstva.

Třeštíková se narodila 22. června 1949 v Praze a v roce 1975 vystudovala na FAMU Katedru dokumentární tvorby. Již předtím byla asistentkou režie Československé televize. V letech 1974 až 1977 pracovala jako dramaturgyně a v letech 1977 až 1994 jako režisérka Krátkého filmu. Podílela se také na založení sdružení filmařů a sociologů FaS (1990) a Nadace Člověk a čas (1994).

dokument
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...