USA se opět děsí 11. září,
kontroly na letištích zpřísní

USA se opět děsí 11. září,
kontroly na letištích zpřísní

8. 7. 2014

Lidé cestující do Spojených států budou muset již na výchozích letištích v rámci zpřísněných bezpečnostních kontrol na požádání zapnout své mobilní telefony, počítače či hudební přehrávače. Americké úřady tímto opatřením chtějí minimalizovat riziko, že v elektronickém zařízení bude ukrytá výbušnina. Nefunkční přístroje s vybitou baterií nebudou na palubu letounu vpuštěny a jejich majitelé se podrobí dodatečné osobní prohlídce. Zatím však není jasné, zda se tato kontrola bude týkat všech letišť odbavujících přímé lety do USA.

Seznam letišť, kterých se opatření bude týkat, zveřejněn nebyl, podle agentury BBC je ale na něm například londýnský dopravní uzel Heathrow. Na americkou výzvu již pozitivně reagovaly metropole Berlín, Paříž i Praha. Nové opatření má prokázat, že přístroj skutečně funguje a že například baterie nejsou maskované za trhavinu.

Americké tajné služby v poslední době informovaly o hrozbě v podobě nových typů trhavin, které není možné při běžných kontrolách odhalit. Není jasné, zda takovou bombu teroristé skutečně dokázali vyrobit, hrozba je však prý reálná.

Spojené státy v současnosti projednávají zpřísnění kontrol letů do USA s evropskými úřady. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi cestujících či instalaci nových detektorů výbušnin. Seznam předmětů zakázaných na palubách by se měnit neměl.

Spojené státy mají nové indicie o chystaném teroristickém útoku a obávají se, že jako nositelé bomb by mohli být využiti lidé, kteří bojovali v řadách teroristických skupin na Blízkém východě a kteří mají k dispozici pasy západních států.

letadlo terorismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...