Máme rádi fotografování: 
Hrátky s bleskem

Máme rádi fotografování:
Hrátky s bleskem

12. 4. 2015

Každý fotoaparát hodný toho jména a dokonce i fotomobil má vestavěné zábleskové zařízení. Zatím jsem se tímto tématem na Digineffu zabýval jen málo, ale je načase se bleskům víc věnovat, protože se o to čím dál víc lidí zajímá. Pojďme tedy do toho.

Naposledy jsem vyrazil s bleskem do terénu tuto sobotu, když se ve skanzenu Solvayovy lomy u Berouna konala středověká dětská bitva. Akce začínala v pět, to znamenalo ostré nízké slunce, aktéři, tedy historičtí šermíři, zády ke sluníčku, aby jim nesvítilo do obličeje. Ideální situace pro použití blesku – v daném případě blesku mimo tělo aparátu. Ale k tomu se dostaneme.


 

Udělejme sérii pokusů, pěkně v klidu, na zahrádce doma. Ke spolupráci jsem přiměl svoji vnučku Dominiku. Posadil jsem ji do stínu a exponoval nejdřív jaksi v přirozeném světle, s nulovou korekcí.


 

Obrázek je takový nijaký, zapadlý. Blesk posazený na fotoaparátu, jde o Canon 7D a blesk je Speedlite 430EX, obrázek rozsvítí. Všimněte si, že je exponován 1/320 při cloně F 4.5. To zaslouží vysvětlení. Při práci s bleskem musíme vzít v úvahu veličinu zvanou synchronizační čas. To je v praktické hantýrce nejkratší doba osvitu, kdy je celá zobrazovací plocha otevřená štěrbinovou závěrkou. Můj Canon má synchronizační čas 1/250 sec a kdybych použil jeho vestavěný blesk, musel bych použít 1/250 nebo libovolnou delší dobu osvitu. To je v denním osvětlení nepraktické. Při portrétování se snažíme o malou clonu kvůli hloubce ostrosti a dostáváme se tedy do konfliktu se synchronizačním časem. Ovšem lepší externí blesky, jako je zmíněný Speedlite, umí tzv. vysokorychlostní synchronizaci, pokud je nasazen na těle přístroje. V tomto režimu vysílá obrovskou frekvencí 35 tisíc záblesků za sebou sérii slabých blesků. Při rychlém čase štěrbinová závěrka zúží svoji štěrbinu a jede přes zobrazovací pole. No a „high speed“ synchro postupně osvítí celé pole – ať už je to film nebo čip digitálního foťáku.


 

Máme výsledek rozhodně lepší, nicméně obličej Dominiky je pořád tak trochu plochý. Naštěstí Canon 7D (a mnohé další novější canony, například poslední 700D nebo 60 a samozřejmě i 70D a další) umí řídit externí blesky na dálku. Ovládání musíme zapnout v menu – kupodivu v oddíle Funkce vestavěného blesku, viz ukázku.

 

Zde je zachycena situace, kdy je aktivována funkce bezdrátového ovládání, bude aktivní i externí blesk a vestavěný – a v další obrazovce lze nastavit intenzita jednoho i druhého (mimochodem, lze najednou odpálit v podstatě libovolné množství externích blesků, ale o tom jindy). Sundám tedy externí blesk a běda – přijdu o vysokorychlostní synchro.  Musím na 1/250 sec. Komu žalovat! Nezbývá než clonit na F14.


 

Obrázek je podstatně plastičtější než předchozí, který byl nasvícen zepředu. Má ale poněkud tvrdé stíny. Mohu teď laborovat s expozicí. Když stáhnu korekci expozice na -1EV, dosáhnu ještě expresivnějšího osvětlení. Opět, svíceno zboku bleskem řízeným z fotoaparátu.


 

Zdá se, že naše Dodo toho začíná mít plné zuby. Zkusíme ale ještě jednu sérii a pak ji propustíme.

Zatím jsme byli ve stínu. Vyrazme do terénu! Ano, protisvětlo, to je to pravé. V protisvětle máme hezky osvícené vlasy, při korekci expozice do mínusu je modelka odpíchnutá od pozadí, ale... má tmavý obličej.


 

Tak do ní bleskem, opět – mimo tělo fotoaparátu. Přístroj je nařízen tak, že řídící vestavěný blesk jen řídí, neúčastní se expozice.


 

No a co když řídícímu blesku rozvážeme ruce a dovolíme mu exponovat? Pak zmírní stíny, vyvolané tím bočním světlem. No a holčička je jako ze žurnálu.


 

Jen ta clona F14 je mrzutá. Pozadí je moc zřetelné a trochu ruší. Hodil by se neutrální šedý filtr... a k tomu se hodí zejména ND filtry s proměnnou intenzitou. Ten by umožnil malou clonu i s tím relativně dlouhým synchronizačním časem. Ale o tom zase někdy jindy, Digineff vychází každý všední den!

Dodatek:

Přišly první ohlasy a dotazy. Nuže: fotoaparát, v našem případě Canon 7D, musí mít aktivovaný vestavěný blesk, tedy musí ho mít vysunutý.  Fotoaparát řídí zábleskovou jednotku mimo tělo právě prostřednictvím reflektoru svého blesku, nemá žádné rádio! Takže - je třeba nejdřív zapnout blesk.

Podřízený blesk musí být v režimu podřízenosti (slave).  Je na to buď páčka dole (přepnout na slave), anebo se zmáčkne a podrží tlačítko označené jako zoom a drží se tak dlouho, dokud se blesk nepřepne do slave stavu. Poznáte to změnou na displeji a v červeném okénku vpředu pod reflektorem to musí blikat. Pak je blesk připraven přijímat pokyny z řídící jednotky, ať už je to blesk schopný řídit jiné blesky, řídící infra jednotka anebo vestavěný blesk.

Zdroj: digineff.cz     

Pozn.: Pokud v tomto článku kliknete na obrázek, zobrazí se v novém okně v plné velikosti. (rc.)

fotografování
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Toto už je pro mne "vysoká škola". Alespoň vidím, jaký jsem neumětel.
VANDA Blaškovič
Zajímavé!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.