Osvědčený recept na hruškový džem
Foto: autorka

Osvědčený recept na hruškový džem

30. 8. 2017

Na zahradě mám starou hrušku. Dokonce pamatuje osmašedesátý rok, kdy jsem pod ní jedenadvacátého srpna solila její sladké plody slzami. Zažila toho hodně. A jak se říká, mohla by vyprávět. Téměř každé léto rodila jako divá. Takže se měli dobře všichni sousedé, kolegové v práci i známí.

Ale poslední tři roky nic. Buď nevyšlo počasí, nebo zmizely včely. A těch pár zelených chudinek, které se schovávaly za listy, si sršni stejně vždycky našli.

Konečně letos se úroda jakžtakž vydařila. Nedávno začaly plody pěkně tloustnout. A já se těšila, jak si brzy utrhnu čerstvé hrušky přímo ze stromu, a zakousnu se do sladké, křehké dužiny. Ale bohužel. Sršňům, vosám, ani sýkorkám překvapivě vůbec nevadí, že ovoce ještě nedozrálo.  Na zemi i na větvích začala převládat hnisavě hnědá barva.

Nedá se nic dělat. Musím zakročit a zachránit alespoň něco.

Avšak člověk myslí a smůla mění. Nejdřív se rozbil česáček. Celé odpoledne jsem ho spravovala. Přitom jsem si zadřela třísku z dřevěné tyče. Do rána to naběhlo a zhnisalo. Pak jsem dva podvečery do tmy česala nedozrálé a neshnilé hrušky. Ve dne bych se do větví neodvážila. Číhaly tam na mě ty potvory bzučivý. Dalším (a velice závažným) krokem byl způsob rychlého zpracování většího množství ovoce.

A teď se konečně dostávám k vlastnímu jádru věci. Kdesi jsem objevila zaručeně ověřený recept na hruškový džem s vanilkou ze šesti kilogramů ovoce. To je přesně ono, poskočilo mé srdce. Hned druhý den jsem vyrazila nakoupit zásobu cukru a citrónů. Nejdražší ingredience, vanilkový lusk, se naštěstí tloukl nudou ve skříňce.  Další odpoledne – loupání, krájení, vyvaření sklenic, napěchování do největšího hrnce domácnosti, vaření, dušení. Patla-matla.  Konečně v noci bylo vše dokonáno. Naplněné sklenice ještě nacpat do přineseného zavařovacího hrnce ze sklepa.  Pak je rychle z osmdesátistupňové vody vytáhnout, a spálit se.

Dodržovala jsem přesně návod. Vše odvážila a ingredience přidávala dle pokynů. Nevím proč, ale ráno se v zavařovačkách místo pevného džemu převalovala tekutá omáčka. Moc vábně tedy nevypadá.  Teď ještě uklidit zalepenou kuchyň – a další den je v (nebudu říkat kde).

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Vojteková
Já jsem na tom byla stejně , dnes zavařuji jen jako kompot. Máme ho rádi. Džem už dělám jen z jiného ovoce . Mam malou zahrádku a co můžu šup do flašek .
Marie Ženatová
Také jsem dříve hodně zavařovala, mívala jsem až 150 sklenic kompotů o objemu 0 ,7 litrů. Jak děti dorostly, tak už o kompoty nebyl tak veliký zájem, víc jsem nakládala jen zeleninu. Letos mi nádherně začínala růst josta, říkala jsem si - zavařím hodně a budu dělat džemy - dokonce jsem si nachystala i spoustu sklenic. Ovšem přišla veliká nepřízeń počasí a já ve sklepě bohužel letos celkem nic nemám...
Drahomíra Stínilová
Jo a ještě s tím zavařováním. My zavařovali všechno. Měli jsme plný špajz vyskládaný kompoty a džemy. Okurky byly dovezeny z Moravy v bednách, kopr se pěstoval na zahradě, na lák jsem měla výborný recept. Určitě byly lepší než současné z obchodu. Ale kdo by se s tím teď dělal.
Drahomíra Stínilová
Díky za zájem. Už jsem jich několik rozdala po sousedech a známých, vesměs svobodným pánům, hospodyni bych si to nedovolila, ale ohlasy byly nadšené. Tak jsem jednu skleničku dala do lednice a pak do bílého jogurtu. A k mému údivu je to výborné. Teď lituju těch rozdaných.
Hana Rypáčková
Taky se mi to stává a tekuté marmelády naši nechtějí. Hrušková bývala tak sladká...Už hrušeň nemám..
Jana Šenbergerová
Na džemu si zřejmě moc nepochutnáte, ale mě jste každopádně pobavila a připomněla mi, jak jsem před mnoha lety, to ještě bývaly krásné meruňky čerstvě dovezené z jižní Moravy za 4 Kčs kilo, zavařila 40 kg meruněk. Dnes bych z toho měla přinejmenším osýpky. Nějak jsem neměla čas odnést je do chladnější spíže, tak na to čekaly v předsíni. Všimla jsem si, že jedna láhev zřejmě nechytla, protože kvasí. Nebudete tomu věřit, ale nedržela ani jedna. Ze zoufalství jsem je všechny otevřela, víčka poumývala a lehce zkvašené meruňky znovu zavařila. Jako kompot se použít nedaly, ale na koláčích a v rýžovém nákypu byly výborné. Spotřebovaly se všechny.
Věra Lišková
Třeba bude dobrý, barvu lze vylepšit přidáním jiného barevného ovoce, třeba borůvek nebo ostružin a chvilku povařit.
Zuzana Pivcová
Myslela jsem si: Zavařování, nic pro mě. Takhle jsem se pobavila. Jenže já bych dopadla daleko hůř.
Elena Valeriánová
S napětím jsem četla až do konce a tam jsem zjistila, že vaše vaření hruškového džemu dopadlo stejně jak to moje. :-) Vařila jsem jí před třemi lety, jen s tím rozdílem,cze já jsem hrušky musela koupit. Výsledek byl úplně stejný. Ještě je jedna sklenička té nahnědlé břečky ve špajzce, ani po takové době se z ní džem nestal. Konec čekání zamíchám s džemem nedžemem otruby slepicím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.