Jedna z největších migračních krizí současnosti probíhá v Jižní Americe. Pomoc humanitárních organizací je nezbytná.

vydáno 27.3 2024   12:07
Jedna z největších migračních krizí současnosti probíhá v Jižní Americe. Pomoc humanitárních organizací je nezbytná.

Praha 27. března 2024 (PROTEXT) - Peru a Ekvádor čelí jedné z největších uprchlických krizí současnosti. Od roku 2013 v důsledku hluboké politicko-ekonomické krize opustilo Venezuelu přes 7 milionů lidí, velká část z nich zamířila právě do zmiňovaných zemí. Ty se přitom samy potýkají s řadou vlastních problémů a s přílivem tak velké masy lidí se vypořádávají jen s velkými obtížemi. 

Humanitární pomoc zvenčí je nezbytná. Mezi organizace, které na místě působí, patří i ADRA Česká republika.

Peru patří mezi země s nejvyšší potravinovou nejistotou v Latinské Americe – nedostatku potravin čelí až polovina populace. Potýká se i s obrovskou nezaměstnaností (kolem 20 %), nedostatečným přístupem ke vzdělání a s dalšími souvisejícími problémy. V Ekvádoru pak žije čtvrtina obyvatelstva pod hranicí chudoby, 10 % z toho v extrémní chudobě. Země čelí rostoucímu násilí a kriminalitě. V lednu tohoto roku situace eskalovala několika útoky a přepadeními ze strany zločineckých gangů.

V Peru v současnosti přebývá přes 1,5 milionu uprchlíků z Venezuely, v Ekvádoru pak 551.000. Žijí často ve velmi špatných socioekonomických podmínkách, bez právní ochrany, přístupu ke zdravotnictví, vzdělání i obživě. Pomoc humanitárních organizací je nutností.

“Na ulici to není lehké, je tam hodně kriminality, hodně nebezpečí. Ne vždy máme přístup k odpovídající výživě a pomoc, kterou nám organizace poskytují na naší cestě nám opravdu hodně pomáhá,” říká venezuelský uprchlík Jeremys Gonzales.

ADRA ČR ve spolupráci s partnery ADRA Ekvádor, ADRA Peru a AVSI na místě díky podpoře z Evropské unie poskytuje komplexní humanitární pomoc obzvláště zranitelným skupinám v rámci uprchlické komunity. Zaměřuje se na 3 hlavní oblasti: přístup k potravinám, zdravotnictví a právní ochranu.

“Cílem projektu, jehož anglická zkratka zní příznačně HOPE (Naděje), je přispět ke zlepšení kvality života venezuelských uprchlíků a dalšího vysídleného obyvatelstva. Naše partnerské organizace koordinují na místě zdravotnické týmy a vedou mobilní kliniky, které mohou působit i v odlehlých lokalitách. Vedle zdravotní péče nabízíme lidem, kteří z důvodu bezpečnosti opouští své domovy, psychologickou péči. V několika městech spravujeme centra pro dočasné ubytování a zde vytváříme bezpečný prostor pro témata jako je genderově podmíněné násilí, násilí páchané na dětech či péče o duševní zdraví. Uprchlíkům i zranitelným skupinám z řad místní komunity poskytujeme také teplé jídlo či potravinové a hygienické balíčky. Spolupracujeme s místními úřady a posilujeme místní kapacity, renovujeme zdravotnická zařízení a dodáváme jim potřebné vybavení a léky, učíme lídry komunit rozpoznat násilí páchané na dětech a ženách,” vyjmenovává aktivity projektu vedoucí Oddělení zahraničních projektů ADRA Andrej Arvensis.

Celkem bude mít projekt pozitivní dopad na více než 90.000 osob.

 

O civilní ochraně a humanitární pomoci EU

Evropská unie a její členské státy patří mezi přední světové dárce humanitární pomoci. Pomoc je výrazem evropské solidarity s lidmi v nouzi na celém světě. Cílem je zachraňovat životy, předcházet lidskému utrpení a zmírňovat jej a chránit integritu a lidskou důstojnost obyvatel zasažených katastrofami a krizemi způsobenými lidmi. Prostřednictvím Generálního ředitelství pro evropskou civilní ochranu a operace humanitární pomoci Evropské komise pomáhá Evropská unie každý rok milionům obětí konfliktů a katastrof. S ústředím v Bruselu a globální sítí poboček poskytuje EU pomoc nejzranitelnějším lidem na základě humanitárních potřeb.

O organizaci ADRA

ADRA Česká republika je humanitární a rozvojová organizace, která pomáhá lidem v nouzi v Česku i v zahraničí. Jsme součástí mezinárodní sítě organizací ADRA působící ve více než 100 zemích světa. Poskytujeme okamžitou pomoc (nejen) při přírodních katastrofách a zlepšujeme životní podmínky lidí žijících v chudobě. Naše dobrovolnická centra po celé republice propojují lidi ochotné pomáhat s těmi, kdo pomoc potřebují (senioři a seniorky, lidé se zdravotním postižením a další). Věnujeme se také globálnímu rozvojovému vzdělávání. To vše díky pomoci našich laskavých dárců a dárkyň. Jsme tu s vámi pro druhé již od roku 1992. Více o nás zjistíte na www.adra.cz.