Arménský politický vězeň Ruben Vardanyan dostal povolení promluvit s rodinou, která jej žádá o ukončení hladovky

vydáno 27.4 2024   13:08

Jerevan (Arménie) 27. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Po dvaceti dnech izolace a zhoršujícího se zdravotního stavu umožnili Ázerbájdžánci humanitárnímu a obchodnímu vůdci díky obrovské mezinárodní podpoře a tlaku komunikaci s rodinou.

Jak potvrdili rodinní příslušníci, díky rostoucímu povědomí mezinárodní veřejnosti a vlády bylo dnes nezákonně zadržovanému filantropovi Rubenu Vardanyanovi povoleno promluvit se svou manželkou Veronikou. Jde teprve o druhý telefonát s rodinou po téměř třech týdnech zadržování v izolaci od 5. dubna, kdy pan Vardanyan zahájil hladovku.

Hladovku začal 5. dubna 2024 poté, co byly opakovaně ignorovány žádosti o včasné uspořádání spravedlivého a transparentního soudního procesu v souladu s mezinárodními právními normami. Jeho soudní proces, který byl původně naplánován na leden, byl následně bez udání důvodu odložen na květen.

Rodině se nakonec podařilo pana Vardanyana požádat, aby s ohledem na svůj zhoršující se zdravotní stav hladovku ukončil. V krátkém rozhovoru jej informovali o rostoucím tlaku, který na Ázerbájdžán vyvíjejí vládní představitelé z celého světa. Na základě informací o tomto celosvětovém hnutí za osvobození arménských vězňů a proseb své rodiny pan Vardanyan, ačkoli nerad, souhlasil s přerušením hladovky v zájmu své rodiny.

V posledních týdnech se uskutečnilo několik iniciativ, včetně toho, že Kongres Spojených států amerických předložil návrh zákona o sankcích vůči vysokým představitelům ázerbájdžánské vlády za nezákonné zadržování politických vězňů, a také rezoluce Parlamentu EU, která byla představena 25. dubna. Kromě toho se včera v USA, Francii a Arménii konala shromáždění na podporu propuštění politických vězňů, spojená s připomínkou 109. výročí genocidy Arménů.

Pan Vardanyan zůstává i nadále uvězněn v Baku, kde čelí zhoršujícím se podmínkám ve vězení. Po zahájení hladovky mu byly odepřeny pravidelné telefonické hovory s rodinou, což představuje další položku ve výčtu porušování mezinárodních norem ze strany Ázerbájdžánu. Pan Vardanyan byl také přemístěn do úplné izolace bez přístupu k odpovídající zdravotní péči kromě občasného měření krevního tlaku. Nadále tak přetrvávají vážné obavy o skutečný vývoj jeho zdravotního stavu.

„Zhoršující se zdravotní stav mého otce nás i přes jeho očekávanou statečnost vážně znepokojuje," uvedl David Vardanyan, jeden ze synů pana Vardanyana. „Po naší počáteční úlevě se jeho potíže stále prohlubují. Svět ukázal Ázerbájdžánu, že sleduje osud arménských vězňů, včetně mého otce, a já chci jménem naší rodiny poděkovat všem za podporu v této těžké chvíli. Doufám, že tato vzrůstající mezinárodní pozornost by mohla v blízké budoucnosti vést k jeho propuštění. Naléhavě žádáme mezinárodní společenství, aby dál zesilovalo tlak na Ázerbájdžán a zajistilo, aby se alespoň v květnu 2024 uskutečnil jeho soudní proces za účasti mezinárodních pozorovatelů."

Výroční zpráva ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv (Human Rights Report), která byla zveřejněna 23. dubna, potvrdila vystavení pana Vardanyana a dalších politických vězňů a zadržovaných osob v Ázerbájdžánu nespravedlivému zacházení. Zpráva o Ázerbájdžánu odhaduje, že k prosinci 2023 bylo v zemi zadržováno přibližně 254 politických vězňů a zadržených osob. Místní justice byla rovněž označena za značně zkorumpovanou, neefektivní a postrádající nezávislost. Podle zprávy bylo obviněným v Ázerbájdžánu často „upíráno právo na presumpci neviny; spravedlivý, včasný a veřejný soudní proces; právo komunikovat s obhájcem podle vlastního výběru; právo na přiměřený čas a prostředky k přípravě obhajoby; právo konfrontovat svědky a předkládat vlastní svědectví a důkazy; a nebýt nucen vypovídat nebo přiznat vinu".

Pan Vardanyan je jedním z osmi bývalých funkcionářů zatčených loni v září, kdy ozbrojené síly ázerbájdžánské vlády vtrhly do oblasti Náhorního Karabachu, což vyvolalo masový exodus 120 000 obyvatel. Nyní, po více než 200 dnech, čelí těchto osm arménských představitelů řadě politicky motivovaných obvinění.

Pan Vardanyan je známý arménský filantrop a podnikatel, otec čtyř dětí a milující manžel, který je již více než 200 dní nezákonně zadržován.

Nyní je navíc falešně obviněn a zadržován v nevyhovujících podmínkách. Očekává se, že jeho soudní proces nebude probíhat v souladu s mezinárodními standardy, a to včetně těch, které zajišťují přístup mezinárodních pozorovatelů k soudnímu řízení. Případ pana Vardanyana je také oddělen od ostatních sedmi politických vězňů, což vyvolává otázky, zda není politicky vyčleněn.

Další informace naleznete na adrese www.freearmenianprisoners.com

Kontakt:

Jere Sullivan, Edelman Global Advisory

Jere.sullivan@edelmanega.com

+1 (202) 425-9056

Free Armenian Prisoners

contact@freearmenianprisoners.com

www.FreeArmenianPrisoners.com

#FreeArmenianPrisone @RubenVardanyan