Nadějná náhrada krevní plazmy získává důležité investice

vydáno 7.5 2024   08:37
Nadějná náhrada krevní plazmy získává důležité investice

Praha 7. května 2024 (PROTEXT) - Českému startupu Plasma For People se daří vyvíjet náhradu krevní plazmy. K té přirozené se celosvětově dostane jen třetina pacientů, kteří by ji potřebovali. To by se mělo už brzy změnit.

"Do našeho projektu jsme doposud vybrali 2,300.000 eur od drobných investorů," pochvaluje si výkonný ředitel společnosti P4P Technology a.s. Miroslav Mašata. Věří, že tato částka není konečná: “Po podepsání smlouvy se strategickým partnerem A4F fund jsme zahájili druhé kolo financování. Toto kolo je pro kvalifikované investory, kteří chtějí výrazně zhodnotit své prostředky v něčem, co má hlubší přesah.”

Dosavadní výsledky vypadají více než slibně

Základem náhražky je bílkovina edestin, která se hojně vyskytuje například v konopném semeni. Svým složením se velmi podobá albuminu, což je základní složka lidské krevní plazmy. "Dosavadní testy prokazují, že edestin se v plazmě chová podobně jako albumin, proto ho lze pro výrobu náhražky krevní plazmy použít," oznamuje lékař Pavel Kubů.

Definitivně by tuto hypotézu měly ověřit klinické studie, které začnou zřejmě do konce roku. Nový produkt pak najde využití například při velkých ztrátách krve.

Autor: Daniel Mrázek