PRONATAL otevřel své jedenácté IVF centrum v chorvatské Rijece

vydáno 7.5 2024   11:44
PRONATAL otevřel své jedenácté IVF centrum v chorvatské Rijece

Praha 7. května 2024 (PROTEXT) - PRONATAL otevřel svou již 11 kliniku zabývající se léčbou neplodnosti, a to v chorvatském přístavním městě Rijeka. Vedení skupiny věří, že umístění v bezprostřední blízkosti moře a uvolněná atmosféra města bude mít pozitivní vliv na psychiku párů potýkajících se s neplodností. Kromě Chorvatska PRONATAL pomáhá také v srbském Bělehradu a v bosenském Banja Luka. V Česku skupina provozuje celkem 7 center asistované reprodukce, vlastní genetickou laboratoř a centrum prenatální diagnostiky. Celkově se díky skupině PRONATAL ročně narodí více než 2 500 tisíce dětí.

„Naše centra vedou odborníci z oblasti reprodukční medicíny, gynekologie, urologie a andrologie, embryologie a reprodukční genetiky,“ říká David Karásek, spolumajitel skupiny MEDICON PRONATAL s tím, že MIA Poliklinika je situována u pobřeží Jadranu, což ji dodává výjimečnou atmosféru.

Otevření MIA Polikliniky se zúčastnila také politická reprezentace města v čele se starostou Markem Filipovićem, který zdůraznil význam tohoto moderního zdravotního střediska pro region. Mimo to zde vystoupil prof. dr. sc. Velimir Šimunić ze záhřebské Polikliniky IVF (PRONATAL), jehož zásluhou je narození prvního chorvatského dítěte z umělého oplodnění. Chorvatsko se díky tomu dostalo již v roce 1982 na seznam první desítky zemí, kde se úspěšně podařila nastartovat asistovaná reprodukce.

Cizinci tvoří zhruba polovinu všech klientů PRONATALu, přičemž mezi dvě nejvýznamnější skupiny patří Němci a pak právě lidé z oblasti bývalé Jugoslávie. „Když jsme přemýšleli, jak se těmto klientům přiblížit, byla to logická volba. Navíc nám bylo jasné, že se v těchto zemích bude vyvíjet i příslušná legislativa rychleji než třeba v sousedním Německu, kde panuje konzervativnější přístup ke změnám,“ doplňuje David Karásek.

V České republice se dle statistik potýká s neplodností kolem 20 % párů, v Chorvatsku je to zhruba 18 %. Z toho vyplývá, že problémy s početím se týkají už každého čtvrtého až pátého páru. Moderní medicína však dokáže pomoci až 90 % pacientům. „K léčbě neplodnosti přistupujeme komplexně. Jsme si vědomi, že asistovaná reprodukce je proces, jenž ovlivňuje řada faktorů,“ říká prof. dr. Sanja Sibinčić, regionální manažerka skupiny PRONATAL.

Prostor MIA Polikliniky splňuje nejvyšší standardy nejen pro pacienty, ale také pro samotný personál. Přestavěná klinika zahrnuje šest ordinací, recepci, sál, laboratoř a další prostory o rozloze 760 m².

Centra asistované reprodukce PRONATAL v České republice založil před téměř třiceti lety doc. MUDr. Tonko Mardešić, CSc., který se léčbou neplodnosti zabývá již od roku 1986, kdy se pod jeho vedením uskutečnil první porod po přenosu rozmraženého embrya. Po prodeji v roce 2016 jsou kliniky členem skupiny MEDICON PRONATAL, která je jedním z největších provozovatelů ambulantních zařízení v Praze s ročním obratem ve výši 2,5 mld Kč a s více než 1600 zaměstnanci. V současné době má PRONATAL a všechny jeho provozy okolo 400 zaměstnanců, kteří každý rok poskytují péči přibližně 4 000 párům.

 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.