Luba Skořepová vydává
knihu Nejsem už holka

Luba Skořepová vydává
knihu Nejsem už holka

25. 11. 2014

Téměř 160 rolí vytvořila během svého takřka sedmdesátiletého působení v Národním divadle jeho emeritní členka, herečka Luba Skořepová. Hrála po boku slavných herců a pod vedením věhlasných režisérů. Více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu či v televizi. Nejen o nich se píše v knížce Marie Formáčkové nazvané Luba Skořepová - Nejsem už holka, kterou představila v Praze.

Čestnými hosty křtu byli vedle zpěvačky Evy Pilarové také její herečtí kolegové Dana Batulková, Bára Hrzánová, David Prachař a šéf činohry české první scény Michal Dočekal.

"Je osobitá, nepřehlédnutelná, svérázná. I ve svých 91 letech stále hraje v divadle a natáčí filmy. Do jejího světa se vejde odhalování tajů přírody, astrologie, numerologie, zahrada a příroda, sběr léčivých bylin a polodrahokamů. Patří do něj i lásky, kolegové, kolegyně, přátelé a řada tajemství," píše se na přebalu publikace.

Je to už její sedmnáctá knížka. "V těch ostatních jsem psala za sebe, ale moc osobního v nich nebylo. Při práci na této jsem se setkala se svou kamarádkou, které jsem vyprávěla o všem možném," řekla Skořepová. Pro obě to prý nebylo první společné pracovní setkání. "Psalo se mi dobře, byly to opravdu pěkné příběhy, které jsem se dozvěděla a přenesla na papír," uvedla Formáčková. Jen tak mimochodem se prý navíc zrodila i kuchařka maminky Luby Skořepová, která se na trhu objeví po Novém roce.

Skořepovou diváci znají jako neúnavnou herečku. Na prknech české první scény se poprvé objevila už v roce 1945 ve Vančurově hře Učitel a žák a členkou činohry byla plných 65 let. "Když ve zlaté kapličce vystoupila poprvé, byla to zkrátka ještě novostavba," shrnul to David Prachař.

Dodnes hraje na dalších scénách. Například v Divadle v Řeznické, kde už 16 let slaví úspěchy její ženský trojobraz Mydlibaba a ty druhé. Na stejném jevišti uvedla monodrama Pomluva, přibližující život francouzské královny Marie Antoinetty, jak se o něm v učebnicích nikdo nedočte. Další monodrama s názvem César a Drana uvádí už sedm let na komorní scéně Městských divadlech pražských.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.