Přístroj, který poprvé
dokázal poslat fotografii

Přístroj, který poprvé
dokázal poslat fotografii

28. 11. 2014

Vývoj technologií pro přenos obrazu zažívá v posledních dekádách boom. Fotografii z dovolené je dnes možné poslat e-mailem na druhý konec světa během několika sekund. O přenos obrazu pomocí telefonní linky se ovšem zasloužil fax, jehož vznik iniciovala řada dalších vynálezů. Fotografie byla poprvé poslána před 90 lety, 29. listopadu 1924, jednalo se o obrázek prezidenta USA Calvina Coolidge. Fax dnes prakticky nahradila elektronická pošta.

Jakýmsi předobrazem faxu byl telegraf. Na principu galvanometru jej například v roce 1833 zkonstruovali Němci Carl Gauss a Wilhelm Weber. Britští fyzikové Charles Wheatstone a William Cooke pak demonstrovali telegrafní linku založenou na galvanometrickém přijímači, kde bylo možné přečíst zprávu z pohybujících se kompasových ručiček. Američan Samuel Morse zase v roce 1835 prokázal, že signály mohou být přenášeny po drátě.

Za vynálezce faxu je považován skotský vědec Alexander Bain, který již dříve experimentoval s elektřinou i přenosem informací. "Záznamový telegraf" si nechal patentoval 27. května 1843, své nápady ale dále rozvíjel. Na základě Bainových myšlenek patentoval "chemický telegraf" Angličan Frederick Bakewell. V roce 1855 na konceptu faxu začal pracovat i italský opat a vynálezce Giovanni Caselli, jenž svůj vynález patentoval v roce 1861 pod názvem pantelegraf.

Přístroj byl podobný Bainově vynálezu, ale oproti originálu se v něm posouvala jehla na kyvadle. Obstarával i trvalé faxové spojení mezi Paříží a Lyonem. Původní velmi pomalý mechanismus vylepšil v roce 1909 Belgičan Henri Carbonnelle, v jehož přístroji se pohybovala předloha na otáčivém válci a jehla byla pevná. V roce 1924 pak vynalezl Richard Ranger ve firmě Radio Corporation of America (RCA) bezdrátový fotoradiogram - transoceánský radiofax.

Prvním obrázkem odeslaným tímto přístrojem přes oceán byla fotografie amerického prezidenta Calvina Coolidge, přenesená v listopadu 1924 z New Yorku do Londýna. Rangerův vynález se začal komerčně využívat o dva roky později a je tomu tak prakticky i v dnešní době, kdy princip slouží pro přenos meteorologických map či informací o počasí. Fotoradiogram tenkrát dokázal odeslat fotografii o rozměrech pět krát sedm centimentrů za 20 minut.

Především v USA mezi 20. a 40. lety minulého století patřil fax k nejzajímavějším inovacím své doby. Jeho potenciálu využívaly rádiové a telefonní společnosti, přístroje našly odezvu u novin, tiskových agentur (v Associated Press začali používat "přenos fotografií po drátě" v roce 1934), ve firmách na Wall Street nebo u policie. Největší obliby faxy dosáhly od konce 70. let minulého století, kdy japonští výrobci začali dodávat ještě menší a a rychlejší přístroje.

Stejně jako jiné vynálezy, byl i fax v souvislosti s technologickým rozvojem zdokonalován. Jeho každodenní užívání však v posledních letech ustupuje možnostem internetu a počítačů. Stále však existují služby, které princip faxu využívají.

technologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...