V IKEM žije člověk bez srdce,
Češi zvládli unikátní operaci

V IKEM žije člověk bez srdce,
Češi zvládli unikátní operaci

9. 6. 2012

Fotbal nám zatím moc nejde, ale v medicíně klobouk dolů. Na resuscitačním oddělení v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze leží 37letý Jakub H., který jako první člověk na světě přežil naprosto unikátní operaci. Lékaři pod vedením profesora Jana Pirka mu počátkem dubna nahradili srdce dvěma čerpadly.

Poprvé se o tento výjimečný zákrok pokusili kardiochirurgové v Texasu, ale pacient po týdnu zemřel. Jakub H. je profesionální hasič, sportoval, cítil se zdravý. Po náhlém kolapsu lékaři zjistili, že má uprostřed srdce vrostlý agresivní nádor, který se nedá odstranit. Bez unikátní operace by zemřel.

Dosud se zákrok dělal tak, že nemocnému zůstalo srdce a jedno voperované čerpadlo nahrazovalo levou srdeční komoru. To však v případě Jakuba H. nestačilo. Lékaři mu nemocné srdce vyřízli a místo něj našili čerpadla dvě. Operace trvala osm a čtvrt hodiny a podle profesora Pirka bylo nejtěžší obě čerpadla "vyladit".

Jakub H. už pomalou chůzí za pomocí chodítka trénuje zesláblé nohy. Brašnu, kterou má přes rameno, však nesmí odložit. Jsou v ní baterie, jež pomocí kabelů vedených do jeho boku a dál do těla obě čerpadla napájejí. Nemá tep a v hrudi mu nic nebuší. S brašnou vlastně může dělat všechno, zakázány má jen sporty a plavání. Půjde-li všechno dobře, opustí nemocniční pokoj a podívá se domů. A pokud další vyšetření ukáže, že ho rakovina nechala na pokoji, bude se moci podrobit transplantaci srdce.

srdce zdravotnictví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.