ČT uvede Koncert
pro všechny slušný lidi

ČT uvede Koncert
pro všechny slušný lidi

30. 11. 2014

Česká televize odvysílá záznam Koncertu pro všechny slušný lidi z 3. prosince 1989. Na hudební akci tehdy vystoupilo pět stovek účinkujících a v přímém přenosu ji zhlédly miliony televizních diváků. Osmihodinový zrekonstruovaný záznam po pětadvaceti letech uvede televize na programu ČT art ve středu 3. prosince od 20:20. 

Koncert, který měl být původně benefiční akcí na podporu následků zemětřesení v Kalifornii, získal po listopadových událostech v roce 1989 nový rozměr. „Plánovaný program byl obohacen o vystoupení umělců, které ještě před pár týdny bylo nemyslitelné předložit schvalovacím orgánům. V nové situaci došlo ke změně názvu a Koncert pro všechny slušný lidi se tak stal více symbolem, respektive demonstrací všeobecné podpory předpokládaným změnám, než pouhým uměleckým nebo producentským počinem,“ uvedl jeho spoluorganizátor Lubomír Schmidtmajer. 

Doposud televize vysílala z koncertu s více než pěti sty účinkujícími jen krátké vybrané pasáže. K pětadvacátému výročí sametové revoluce se ale rozhodla pro rekonstrukci co nejdelšího záznamu, která si vyžádala technické vyčištění původního materiálu, ale i doplnění některých chybějících pasáží. "Mezery" vznikly z důvodů tehdejší nutnosti výměny pásů v přenosovém voze po každých 90 minutách a k jejich zaplnění pomohly dochované záložní VHS kazety. 

„Vznikl tak nejen unikátní historický dokument, ale i plnohodnotný osmihodinový koncert, který starší generaci připomene ty úžasné momenty tehdejší doby a mladým, možná až překvapivě, nabídne kvalitní hudební produkci,“ řekl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. 

Na akci v roce 1989 vystoupili například Karel Kryl, bratři Ebenové, Vladimír Mišík, Jarek Nohavica, Jaroslav Hutka, Jan Spálený, Hudba Praha, Vítkovo kvarteto, Žlutý pes, Tři sestry, Psí vojáci a ve své obnovené koncertní premiéře také Marta Kubišová. Koncert tehdy navštívilo na 15 tisíc lidí. 

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...