Před čtvrtstoletím skončila
studená válka. Opravdu?

Před čtvrtstoletím skončila
studená válka. Opravdu?

2. 12. 2014

Před 25 lety, 2. prosince 1989, se na palubě výletní lodi Maxim Gorkij u břehů Malty sešli k prvním oficiálním rozhovorům sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident George Bush. Ten schůzku inicioval pod dojmem změn v Polsku, Československu a dalších socialistických zemích. Na dvoudenním summitu sice nebyl podepsán žádný oficiální dokument, přesto vstoupil do dějin jako faktický konec studené války.

"Opouštíme jednu epochu, studenou válku, a vstupujeme do nové epochy," uvedl Gorbačov. "Spojené státy a Sovětský svaz vstupují do nové éry vzájemných vztahů," potvrdil změnu vztahů obou velmocí Bush. Gorbačov také prohlásil, že SSSR nikdy nezahájí "horkou válku" proti USA a Bushovi potvrdil svůj záměr nijak nezasahovat do právě probíhajících politických změn ve většině satelitních zemí sovětského bloku.

Historický summit se nesl podle pozorovatelů hned od začátku v uvolněném duchu. Kromě Bushe a Gorbačova se ho zúčastnili také ministři zahraničí obou velmocí Eduard Ševardnadze a James Baker a další politici. Coby ředitelka oddělení pro vztahy se SSSR a zeměmi východní Evropy při Národní bezpečnostní radě byla členkou americké delegace také například Condoleezza Riceová, poradkyně pro otázky národní bezpečnosti a ministryně zahraničí ve vládě George Bushe mladšího.

Jediným problémem se nakonec stalo počasí. Původně se předpokládalo, že jednání se uskuteční postupně na sovětském torpédoborci Sláva a na americkém křižníku Belknap, rozbouřené moře ale bylo proti. K rozbouřenému moři však nemají daleko současné vztahy mezi Ruskem a západní Evropou, vyvolené ruskou anexí Krymu, válečnou situací na Ukrajině a odvetnými sankcemi Západu.

studená válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.