Drážďany jsou pro Čechy
hlavním městem Vánoc

Drážďany jsou pro Čechy
hlavním městem Vánoc

1. 12. 2014

Drážďany se pro Čechy stávají hlavním městem Vánoc. Do saské metropole přijíždějí o adventu desítky tisíc našinců, kteří si chtějí vychutnat atmosféru místních vánočních trhů a využít návštěvu i k nákupu dárků. Na příliv českých turistů reagují prodejci, kteří často zboží nabízejí i v češtině.

Tradiční vánoční trh na náměstí Altmarkt, který patří mezi nejstarší v celém Německu, přiláká každý rok kolem 2,5 milionu návštěvníků. Loni tvořili Češi 15 procent všech lidí, kteří na trh dorazili, a organizátoři předpokládají, že letos roce se tento podíl ještě mírně zvýší. U ostatních trhů ve městě organizátoři nemají přesné statistiky o počtu českých turistů, v odhadech se ale shodují, že Češi tvoří po Němcích druhou nejpočetnější návštěvnickou skupinu. S odstupem následují Poláci.

Snadná dostupnost

Čechy na Drážďanech do velké míry láká snadná doprava do saské metropole. České dráhy letos stejně jako loni vypravují o adventních víkendech zvláštní vlak z Ústí nad Labem do Drážďan právě pro návštěvníky trhů. Posilové spoje na trati z Liberce do Drážďan vypravuje každou předvánoční sobotu také společnost Vogtlandbahn. Drážďany jsou navíc dobře dostupné i po dálnici z Ústí nad Labem.

"Je to blízko. Jsem z Prahy a je to kousek," řekl jeden z českých turistů na trzích Aleš Rozbořil. Do Drážďan přijel autem, vánoční návštěvu saské metropole mu ale zkomplikovaly potíže s hledáním parkování.

Ve srovnání s pražskými vánočními trhy mají ty drážďanské podle Rozbořila zajímavější nabídku zboží pro návštěvníky. "Je to tu takové pestré. Hodně různých stánků, prodávají tady všechno možné a mají tu dobrý svařák," uvedl český turista.

Nápisy i v češtině

Květa Poková se svěřila, že do Drážďan na Vánoce chtěla vyrazit už několik let a letos se jí to konečně podařilo. "Do Drážďan jsem vždycky chtěla a strašně se mi líbí tato vánoční atmosféra. Jsou to úplně nádherné vánoční trhy, něco jiného než v České republice. Tak jsem si tu atmosféru přijela vychutnat," řekla.

Čeština je mezi návštěvníky trhů slyšet téměř stejně často jako němčina, a reagují na to i prodejci. Zejména u stánků s občerstvením jsou připraveni odpovědět i na objednávku v češtině, případně dokonce přímo česky něco nabídnout. V české jazykové mutaci je k dispozici i program vánočních trhů. U některých stánků je Česko zastoupené dokonce nabídkou zboží: objevují se tu typické české alkoholické nápoje nebo loutky Krtečka výtvarníka Zdeňka Millera.

Vánoční trhy v Drážďanech jsou otevřené denně od 10:00 do 17:00 a potrvají do 24. prosince.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.