Renoir, mistr něhy
a impresionismu

Renoir, mistr něhy
a impresionismu

3. 12. 2014

Svého času se v kavárnách pařížské čtvrti Montmartre scházeli impresionističtí malíři. Byl mezi nimi i Pierre-Auguste Renoir, jenž se navzdory své touze z dětství stát se hudebníkem vypracoval v jedinečného malíře a grafika. Zemřel před 95 lety, 3. prosince 1919, ve věku 78 let.

Tvorbu vynikajícího koloristy, typickou lahodnými barvami a okrouhlými tvary, provázelo po celé tvůrčí období téma šťastných dívek s bohatě zdobenými klobouky. Ve středním věku se Renoir za pomoci formálnější techniky věnoval zejména portrétům a smyslově pojatým ženským aktům. Krásu neztratila ani jeho pozdější díla, jež maloval štětcem přivázaným na zchromlých prstech znetvořených revmatismem.

Obrazy "nejláskyplnějšího" malíře své doby se časem staly učiněnými poklady. Menší verze obrazu Bal du moulin de la Galette, zobrazující výjev z pařížské tančírny pod širým nebem, byla roku 1990 například vydražena za závratných 78,1 milionu dolarů. Umění zůstal věrný také Renoirův syn Jean, který se stal slavným filmovým režisérem.

malíři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.