Kouzlo časů minulých:
vánočky s rozinkami

Kouzlo časů minulých:
vánočky s rozinkami

14. 12. 2014

Tak jsem prolistoval spoustu stránek v novinách, časopisech, na internetu a kdo ví, kde ještě a o vánočce s rozinkami se píše všude, ale nikde ani jeden recept, jak ji upéct tak, aby chutnala všem. Sáhl jsem tedy mezi moje osvědčené recepty a máte možnost si vybrat:

Vánočka po starosvětsku

Zajdeme k mlynáři pro pytel mouky, cestou se zastavíme u žida pro kilo cukru, sesbíráme vejce na kurníku, nalejeme smetanu do máselnice a 15 minut ztloukáme. Hotové máslo ponoříme do chladné vody ve sklepě, aby vydrželo čerstvé a počkáme, až přijdou děti ze školy. Jakmile se přestanou dohadovat o to, kdo má větší krajíc a víc bramboračky na talíři, ženeme je do práce.

Mařku pošleme pro kvasnice, které jsme zapomněli koupit (dítěti spíš dá žid na dluh), Pepa utíká do sklepa pro hrnek mléka a máslo, Matěj rozbíjí vajíčka do dřevěné mísy, Lidka přisypává mouku a špetkuje sůl, Pepa už je zpátky a přihřává mléko na plotně, přiběhla i Mařka a drobí do mléka kvasnice a ukrajuje másla, Francka ječí, že chce obsah hrnku vylít do mísy a je jí to dovoleno.

Na řadu přichází Tonda, který už chodí na měšťanku a má řádnou páru. Míchá a míchá, až skákají bubliny. Jarek a Filoménka čekají až těsto vykyne a budou moct šoulet "hady", z kterých maminka uplete vánočku. Když tatinek přišel z práce a usedl ke stolu s krajícem chleba a talířkem na bramboračku, byla už vánočka dozlatova upečena a tatínek maminku poplácal po zadku a řekl:"Tož maminko, ta bude!"A byla. Na Štědrý den po protrpěném půstu dostaly děti po dvou tenkých kouscích vánočky a na tatínka s maminkou zbylo po jednom.

Vánočka po socialisticku

Ze spíže doneseme mouku, sůl a vejce a nasypeme vše do připravené mísy. Pokud jsme vysypali i vajíčka, musíme z mísy vyndat skořápky. Počkáme, až se vrátí Péťa s Jednoty, kam jsme ho poslali pro máslo a rozinky. Rozinky nebyly a máslo naštěstí právě přivezli. Lenka je v Pionýru a Radek se učí básničku "A hrdý buď, žes...". Maminka si povsteskne, že už toho má od pěti ráno až až a před chvílí přišla z práce. Zamíchá těsto, nechá vykynout a nacpe je do formy a ještě chvíli počká, než vánočku vyklopí na plech a vloží do trouby. Za půl hodiny je jak zlatem malovaná.

Když tatínek přišel z práce a zasedl ke stolu s talířkem vonící polévky a z kuchyně dávala vůně tušit vepřo, knedlo, zelo, na kredenci chládla vánočka a tatínek pochválil: "Tož maminko, už teď mám na ni chuť." A skutečně. Na Štědrý den ráno si po uzeném s křenem pořádně zakrojil a připoměl: "Ne aby tě napadlo tahat děti do kostela. Už tak mám v práci průser, že nechci vstoupit do milice."

Vánočka polistopadová

Vydáte se do obchodu a nakoupíte mandle, rozinky, citonovou kůru a láhev rumu, pardon Tuzemáku. Mouku a máslo nekupujte, bude příští týden v "akci". Můžete nakoupit ovšem za výhodnou cenu pekáč, mašlovačku, plastovou kost pro Bobíka, cukřenku, domino atd.,atd. Až najdete ve schránce těsně před vánocemi leták s akční nabídkou na mouku a máslo (nepíši o letošních vánocích), vypravte se znovu do supermarketu a zjistíte, že i vánočka je v akci. Nezaváháte a zbyl vám čas na 197. díl seriálu Velmi křehké vztahy na Letišti v růžové zahradě.

Když tatínek přijel z práce, zaparkoval v garáži a usedl ke stolu se sáčkovanou polévkou a rýží se sojovým masem v duchu zaklel, pokecal lžíci a příbor a vyjádřil se k situaci při pohledu na nesklizenou vánočku: "Jako od maminky." Pak se ještě zeptal, kde je ten spratek Patrik, otevřel láhváč, šoupl nohy na konferenční stolek a naprogramoval ČT 1. Fííííí ha! Kluci v akci. Právě pekli vánočku.

První tři recepty jsem vyzkoušel. Podle prvního chutnala vánočka božsky. Ke srovnání sloužil krajíc chleba a brambory na loupačku. Chuť vánočky podle druhého receptu jsem ani moc nevnímal. Byl jsem mladý a byly jiné chutě. Ale už tenkrát jsem se těšil, že ochutnám vánočku podle třetího receptu. Dočkal jsem se. Výborně chutná, když se procházím našim městem a dívám se kolem sebe.

Po jednom soustu mně narostla křídla a tak se toulám po Norsku, Finsku, Švédsku a mnoha dalších zemích, částečně spíš prstem po mapě, než ve skutečnosti. V peněžence mám semtam díru a honem honem přemýšlím, jak bych ji zašill. Nijak mne nepřekvapilo, že občas kousnu do mdlého nebo připáleného místa. Polknu a těším se, že další kousek bude vonět rumem a mandlemi.

Tak to je ta moje vánočka s mandlemi. Doporučuji také okoštovat.


Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.