Hudební originál
Zuzana Navarová

Hudební originál
Zuzana Navarová

7. 12. 2014

Její tvorba, kombinující folk s etnickou hudbou, blues, jazzem a dalšími žánry, se vyznačovala originalitou, která na české hudební scéně jen obtížně hledala konkurenci. Dlouhá léta byla také předsedkyní správní rady Nadace Život umělce, jež pomáhá začínajícím umělcům i seniorům v obtížné životní situaci. 

Zpěvačka a skladatelka Zuzana Navarová předčasně zemřela před deseti lety 7. prosince 2004.

Počátkem 80. let začala vystupovat se skupinou Nerez, jež také díky ní získala respekt publika i řadu cen od odborné kritiky. Okouzlení latinskoamerickými rytmy přivedlo Navarovou ke studiu španělštiny na vysoké škole a dlouhodobému pobytu na Kubě. 

Prvním albem Navarové po odchodu z Nerezu byla v roce 1992 deska Caribe, na níž nazpívala skladby svých oblíbených latinskoamerických autorů. O tři roky později jí vyšlo album Tres, které nahrála spolu s písničkářem a kytaristou kolumbijského původu Ivánem Gutiérrezem, s nímž navázala dlouhodobější spolupráci. 

Poslední hudební formací, která Navarovou provázela, byla kapela Koa. Z jejich společné dílny vzešly mimo jiné desky Barvy všecky a Jako Šántidéví. Se skupinou Koa vystupovala Navarová ještě několik týdnů předtím, než počátkem prosince 2004 podlehla těžké nemoci. 

zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.